СПАСИТЕ ЖЕНЕ ОД НАСИЛНИКА: На протесту у Тузима због убиства Шејле Бакије затражена хитна истрага и одговорност

И. Д. С.

04. 10. 2021. у 05:00

ИСПРЕД зграде полиције у Тузима, јуче су грађани протестовали поводом случаја убијене Шејле Бакије, на чије пријаве насиља, како тврде, надлежни органи нису адекватно реаговали.

СПАСИТЕ ЖЕНЕ ОД НАСИЛНИКА: На протесту у Тузима због убиства Шејле Бакије затражена хитна истрага и одговорност

Шејла Бакија, Фото Фејсбук

Протест су организовали НВО Центар за женска права и Покрет за развој Тузи, како би надлежнима послали поруку да се хитно покрене истрага о случају страдале девојке.

Протест је трајао свега 19 минута, симболично - онолико колико је млада Шејла имала година.

Окупљени грађани желели су скупом и да подрже породицу убијене 19-годишњакиње у потрази за правдом и да, како наводе, спрече да још живота буде изгубљено услед породичног насиља и насиља над женема. На транспарентима су биле поруке "Учите синове да жене нису објекти", "Данас Шејла, сутра ти", "Убица је на слободи"...

- Тражимо од Управе полиције, Министарства унутрашњих послова и потпредседника Владе за безбедност, Дритана Абазовића, покретање хитне истраге о овом случају насиља над женама, које је завршило трагичним губитком младог живота, упркос чињеници да је насиље пријављивано полицији и правосуђу - поручили су организатори.

ЗАХТЕВ Протест у Тузима, Фото Дан

Директорка женске куће Љиљана Раичевић је рекла да ће сличних трагедија бити све док политика Тужилаштва не буде другачија. Према речима директорке Центра за женска права Маје Раичевић, организатори протеста хоће јасно утврђивање одговорности ко није радио свој посао.

- Хоћемо да знамо да жене које нам се обрате могу да рачунају на заштиту. У овом тренутку изгледа да то није тако - казала је Раичевићева.

Полиција још трага за Илиром Ђокајем (28) који је осумњичен за убиство невенчане супруге Шејле Бакије и рањавање њеног оца Шабана у четвртак увече. Ђокај је полицији познат одраније. Убијена девојка крајем августа пријавила га је због претњи нападом на њу и њену породицу, али су тужилац и судија донели одлуку да нема елемената кривичног дела.

АЛАРМ

- ТРАГЕДИЈА у Тузима последњи је аларм надлежним институцијама система које морају пронаћи механизме заштите жртава насиља у породици. Стојимо чврсто уз наше жене, мајке, сестре и заједничким снагама морамо учинити све да их заштитимо, а починиоце приведемо правди - поручио је Дритан Абазовић, потпредседник Владе.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)