ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИЈИХ: Нови пројекат Црвеног крста - Центар за пружање услуга старијим суграђанима

Б. Дабић

01. 10. 2021. у 20:20

ПОБОЉШАТИ положај старијих суграђана, штитити њихово социјално и здравствено стање, смањи социјална изолација и усамљеност – велики терет који носи старост са собом, неки су од циљева који реализује Општинска организација Црвеног крста Бар.

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА СТАРИЈИХ: Нови пројекат Црвеног крста - Центар за пружање услуга старијим суграђанима

Фото Б. Дабић

Програми и услуге ове хуманитарне организације презентовани су данас, а повод је Међународни дан старијих особа, 1. октобар.

На територији Општине Бар према попису из 2011. године има 18,7% становништва преко 60 година, а према подацима који су данас саопштили из Општинске организације Црвеног крста Бар, у 2021. години тај број је знатно већи.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Бар Зорица Црнчевић каже да је широк спектар услуга који се пружа лицима старијим од 65 година, а живе у тешком материјалном и здравственом стању, у удаљеним сеоским подручјима.

Из Општинске организације Црвеног крста Бар данас су најавили још један пројекат чија реализација почиње 1.новембра.

-Пројекат је подржан од Европске уније и аустријске Агенције за развој који реализује на националном нивоу- Црвени крст Црне Горе у партнерству са министарством здравља и Црвеним крстом Аустрије. Ми на локалном нивоу проводимо програм у сарадњи са локалном управом, Центром за социјални рад, Домом здравља и Удружењем пензионера. То су иновативне услуге за старија лица у заједници где ће бити социјални радник, медицинска сестра, две герентодомаћице и 20 волонтера. У том Центру за пружање услуга биће омогућено старијим суграђанима да добију све благовремене информације, да се повезује корисник и институције преко герентодомаћица, волонтера…како би се препознале њихове потребе и што брже задовољиле. Такође, биће организоване радионице, пружаће се помоћ неформалним његоватељима да се обучавају како да “сагоре” стрес јер није лако радити са страијим, тешко болесним особама, каже Црнчевић.

 

СВАКА ГЕРЕТОДОМАЋИЦА ИМА 10 КОРИСНИКА

Црвени крст Бар програм герентодомаћица реализује од 2002. године. Свака има 10 корисника, они се налазе на различитим локацијама. Оно што се прво ради води се разговор, корисник даје сагласност за пружање услуге и сам корисик одређује које су то потребе: од помоћи у кући, набавке намирница, набавка и достава љекова, заказивање код изабраног лекара, прикупљање документације за туђу негу, друге административне услуге…

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)