ЛЕКАРИМА 200 ЕВРА ВИШЕ: Најављене више зараде медицинском особљу од јануара, синдикати ипак незадовољни

И. Д. С.

02. 10. 2021. у 08:38

МИНИСТАР финансија Милојко Спајић и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић најавили су повећање зарада запопосленим у здравству и то од 1. јануара наредне године.

ЛЕКАРИМА 200 ЕВРА ВИШЕ: Најављене више зараде медицинском особљу од јануара, синдикати ипак незадовољни

повећање Јануарске плате веће за 12,5 одсто , Фото Влада ЦГ

Лекаре очекује повећање плате од 200 евра, док ће медицински техничари примати 120 евра више него сада. У Самосталном синдикату здравства хвале што је држава коначно одлучила да повећа зараде медицинарима, али сматрају да то није довољно.

- Као лекар радим 20 година. Тачно толико дуго сам се са колегама наслушала пустих обећања о повећању зарада. Од првог дана од када сам именована за министарку здравља за ову тему ургирам на свим адресама. Није нам требало 20 година да изађемо испред вас и да кажемо - договорили смо се - рекла је Боровинић Бојовићева.

Министар финансија Милојко Спајић је објавио да ће, осим повећања за све запослене у држави за 17,5 одсто које ће се обезбедити кроз план "Европа сад", од 1. јануара моћи додатно да се повећају зараде за здравствене раднике од 12,5 одсто.

- Тиме је укупно повећање за здравствене раднике 30 одсто, што је вероватно и највеће повећање зарада икад у здравству у овако кратком периоду. Желимо да покажемо колико су нам ти људи важни за државу, да остану у Црној Гори и да нам нација буде што здравија - поручио је Спајић.

Илустрација В.Н.

Ипак у Синдикату здравства најављено повећање сматрају недовољним.

- Ако постоји идеја да то буде таксативно и све више, наравно да ћемо бити задовољни.

Увећале зараде морају да се кроз Грански колективни уговор договоре и да се то са синдикатима потпише. Неко са нама мора да седне, да нас обавести о томе и да ми пристанемо на ту врсту повећања. Са повећањем од 12,5 одсто нисмо много одмакли од почетка - поручила је Кривокапићева.

БЕЗ СТИМУЛАНСА

Наши запослени раде у ковид-болницама нису ни цента добили за тај рад у смислу стимулативног додатка. Срећна сам ако могу да добију, јер заиста је тешко радити у тим околностима, са тешким болесницима - казала је Кривокапићева.

Запратите Нпортал на Фејсбук страници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)