ВАНДАЛИ МРЖЊОМ КРЕНУЛИ НА ЦРКВУ: Црном бојом премазали камен за звоника цркве Светог архангела Михаила у Андријевици

М. С.

28. 09. 2021. у 22:14

ЦРКВА Светог архангела Михаила, који је крсна слава Васојевића, ускоро је требала да добије и диван звоник, који се гради поред самог храма.

ВАНДАЛИ МРЖЊОМ КРЕНУЛИ НА ЦРКВУ: Црном бојом премазали камен за звоника цркве Светог архангела Михаила у Андријевици

Фото Епархија будимљанско-никшићка

За радове на подизању звоника обезбеђен је материјал, камен захваљујући великој љубави коју Зоран Бојовић, ктитор, у овом послу, несебично исказује према својој светој Цркви. Камен је, како нас је информисао прота Боро Врховац, надлежни парох, пре 2-3 месеца ускладиштен у једном старом магацинском простору. Чекало се да се, због сверадосних догађаја у нашој Епархији, настави са радовима.

Међутим, јуче, у послеподневним часовима, Бојовићи су приметили да је један део камена уништен, на начин што је неко камене блокове премазао уљаним средством црне боје, које је, највјероватније битумен, и о томе одмах обавестили оца Бора. Он наводи да је причињена велика материјална штета и изражава бојазан да ли ће се овај премаз, уопште, моћи уклонити.

Ово је саопштено из Епархије будимљанско-никшићке, поводом последњег излива мржње према СПЦ, свештенству и верном народу, од стране злих љуфи, тачније кукавица, који месецима пале и демолирају аутомобиле виђенијих Срба и предводника надалеко чубених литија у андријевичком крају.

Фото Епархија будимљанско-никшићка

-По речима надлежног пароха, дефинитивно је реч о ружном, вандалском чину, који је усмерен против цркве или против ктитора будућег звоника. Бојовићи ће, инспирисани и вођени љубављу према Господу, нашој светој Цркви и цркви лепотици на Књажевцу свој започети посао наставити, јер је њихов покретач љубав. Овима другима, које покреће мржња желимо да их Господ што пре уразуми на очински благ начин, да се сете поуке блаженопочившег Митрополита Амфилохија да је с Богом тешко ратовати, саопштено је на сајту Епархије нудимљанско-никшићке.

Како кажу из Епархије, прича о подизању храма Светог архангела Михаила на Књажевцу у Андријевици пример је како су Васојевићи, вођени братском слогом и љубављу, подигли цркву која се сматра једном од најлепших и највиших у овом делу Црне Горе.

Фото Епархија будимљанско-никшићка

-Вреди подсетити, нарочито ради садашњих генерација, које су се изгубиле, донекле, у вртлогу времена, да је краљ Никола 1887. посетивши Андријевицу, положио камен темељац и приложио помоћ за изградњу нове цркве, посвећене Светом архангелу Михаилу. Књаз је откупио земљиште које је, њему у част, добило име Књажевац. Градња цркве трајала је једно лето, а материјал се, остало је забележено, доносио из оближњих села са друге стране Лима. Памти се као диван пример да се сваки пушконоша из краја обавезао да донесе по један камен. О заједничким напорима Васојевића да подигну цркву на Књажевцу сведочи и натпис на улазу у цркву. То колективно ктиторство, које свима треба да је водиља, било је подстакнуто, пише Митрополит Митрофан Бан, деловањем народног првака Миљана Вукова, који „ниједном селу у Васојевиће није дао да граде сеоске цркве докле би сви скупа Васојевићи ову заједнички подигли", кажу уз Епархије и подсећају да се У историјату ове дивне светиње наводи да је црква у Андријевици подигнута као најлепша и највиша у овом делу Црне Горе, ослањајући се на рашку градитељску традицију и следећи узор манастира Морача. Иконе за иконостас и богослужбене књиге донете су из Русије.

Као прва црква подигнута у Горњим Васојевићима, пошто су раније, током напада Мехмед-Али паше на Васојевиће и Морачу, све сеоске цркве спаљене, црква на Књажевцу је постала главно место црквеног живота ове области. Испред саме цркве постављене су спомен бисте Мојсију Зечевићу и личностима које су обележиле историју овог краја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)