МАЊИНЕ БИ ДА СЕ ПИТАЈУ: Бошњачка странка кроз концепт мањинске владе види излаз из дубоке политичке кризе

В. К.

29. 09. 2021. у 08:38

ЕРВИН Ибрахимовић, лидер Бошњачке странке и шеф посланичког клуба те партије, понудио је два концепта изласка из политичке кризе.

МАЊИНЕ БИ ДА СЕ ПИТАЈУ: Бошњачка странка кроз концепт мањинске владе види излаз из дубоке политичке кризе

Фото Архива

Први је концепт мањинске владе, кроз окупљање свих проевропских снага а други је влада изборног поверења, у којој би били представници политичких партија и која би могла имати орочени мандат од шест месеци или годину.

- Њен главни задатак био би враћање грађанског поверења, и припрема услова за ванредне парламентарне изборе или уједно изборе на свим нивоима - казао је Ибрахимовић.

- Иницијатива о реконструкцији владе до краја је оголела поражавајуће резултате експеримента владајуће већине о експертској власти. Мањине које чине четвртину нашег друштва не смеју бити изопштене из било којег друштвеног политичког процеса.

О предлогу Бошњачке странке да се формира мањинска влада у Демократском фронту не гледају благонаклоно. Посланик тог политичког савеза Јован Вучуровић сматра да БС таквим ставом провоцира народ који је гласао за промене.

- За посланике власти учешће мањина у реконструисаној влади очекивано је и пожељно, али не и мањинска влада. То је потпуно нереално очекивање, али и несвакидашње понашање оних који су учествовали у власти Мила Ђукановића. ДФ ће радити у Влади која не укључује Демократску партију социјалиста, а такав избор је неопходан да направе и они који треба да схвате да се десио 30. август прошле године - саопштио је Вучуровић, подсетивши да су у ДФ, због превазилажења подела у Црној Гори, према Бошњачкој странци били коректни јер су их позивали на једну врсту помирења.

- Управо је оваква изјава Ибрахимовића провокација и то не само партијска него и провокација усмерена према народу који је годинама трпео тортуру, а сад треба поново да буде изложен малтретирању, овог пута од неке фантомске мањинске владе.

Иначе, ову причу отворио је недавни договор Демократског фронта и Демократа о реконструкцији Владе који подразумева проширење министарских места са садашњих 12 на 18, уз три потпредседничка.

ЕКСПЕРТИ

ВЛАДА мора остати експертска, сматрају у Грађанском савезу ЦИВИС, чланице коалиције "Црно на бијело".

Из овог савеза поручују да реконструкција "не може бити резултат пуке борбе за позиције првака владајућих коалиција".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)