ПОТВРЂЕНО - КОМИТЕ ПУЦАЛЕ НА ПОЛИЦИЈУ! Одбор за одбрану и безбедност Скупштине ЦГ одржао контролно саслушање поводом нереда на Цетињу

В. КАДИЋ

27. 09. 2021. у 21:54

НА барикадама на Цетињу уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија пуцало се на полицију!

ПОТВРЂЕНО - КОМИТЕ ПУЦАЛЕ НА ПОЛИЦИЈУ! Одбор за одбрану и безбедност Скупштине ЦГ одржао контролно саслушање поводом нереда на Цетињу

Барикаде су отваране за функционере ДПС / Фото Д. Миловановић

Ову информацију саопштио је директор Управе полиције Зоран Брђанин током контролног саслушања пред парламентарним Одбором за одбрану и безбедност. Данашње "преслишавање" главних актера из власти политичко-безбедносне драме, која се на прилазима Цетињу одигравала 4. и 5. септембра у црногорској престоници, потврдило је оно о чему се до сада само спекулисало - на Цетињу се пуцало, а био је угрожен живот и највиших великодостојника СПЦ.

- Нико не пориче да се пуцало на полицију. Видимо да се постављају питања - да ли је пуцано и да ли је то била лажна информација. Нико не пита ко је пуцао и зашто је то чинио - казао је Брђанин и поновио:

- Да, тог дана се пуцало!

Он је објаснио да су пронађене чауре на месту барикада на Цетињу. На питање о комбију са Молотовљевим коктелом, он је рекао да тај комби није случајно био постављен и да је имао своју улогу у изазивању нереда.

- Како је било могуће да се удаљи, добићемо одговор.

На тему инсистирања на одржавању устоличења на Цетињу, Брђанин је казао:

- Нико из полиције и министарства није инсистирао, осим што смо указивали. Имамо фотографије маскираних лица и видео-записе лица која су вршила насиље тога дана и приложићу их као доказе - рекао је Брђанин и поновио да је у ноћи уочи устоличења понудио оставку.

Члан Одбора, бивши министар одбране Предраг Бошковић (ДПС) тврдио је да никаквог пуцања није било пуштајући аудио-снимак на коме се чује да службеници Управе полиције негирају коришћење оружја. Коришћење балистичког штита за патријарха и Јоаникија назвао је "сценским наступом", што је помоћник директора Управе полиције Милош Ракоњац искористио за личну промоцију.

- Ова влада није влада државе Црне Горе, већ Цркве Србије - казао је Бошковић.

Узвратио му је потпредседник Владе Дритан Абазовић:

- Што нисте 30 година власти решили питање цркве у Црној Гори? Молотовљев коктел је бачен на полицију. Интервенција је почела када је Веселин Вељовић ударио полицајца. Пре тога вам је дошао председник странке (Мило Ђукановић), померене су гуме које су биле поливене дизелом, прошао је бивши председник државе Вујановић, посланици. Дошли су да подижу барикаде које су биле налик на оне у Кабулу - казао је Абазовић.

Вицепремијер је рекао да владику Јоаникија нико није ни на шта приморавао, иако је ситуација била ризична.

- Постојао је ризик по живот патријарха Порфирија. Стојим иза тога, а то ће се и доказати. Немојте да се правимо да није ништа било на Цетињу. Нисам имао информацију да је био спреман снајпер, али то нека покаже истрага.

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловћ сматра да су цетињски догађаји последица лоше политичке климе, недостатка политичког дијалога, бруталног сукоба на више фронтова који је могао да доведе до губитка људских живота.

- Тога ме је било страх. Да се то десило, тога дана бисмо сахранили Црну Гору - поручио је Секуловић.

НИЈЕ НАТО, НЕГО ХЕЛИКОПТЕР ЦРНЕ ГОРЕ

ХЕЛИКОПТЕР којим су патријарх и митрополит стигли на Цетиње није НАТО хеликоптер, већ летелица Војске Црне Горе, који су платили њени грађани - нагласила је министарка одбране Оливера Ињац. Она је јасно поручила да је хеликоптер подигнут - по закону.

- Сва тумачења око коришћења летелице су политичке дезинформације - поручила је она.

Директор Директората за ванредне ситуације Миодраг Бешовић казао је да је хеликоптер вишенаменски и да пилоти те јединице немају полицијска овлашћења и да су дужни да поступају по наређењима службеника Управе полиције, што на дан устоличења нису учинили.

- Одустали су у задњем моменту, иако су ме уверавали да ће извршити задатак. Зато је против њих покренут поступак - рекао је Бешовић.

ОДБИЛИ НАРЕЂЕЊА ПРЕМИЈЕРА

ПРЕДСЕДНИК Одбора Милан Кнежевић директно је питао Секуловића и Брђанина да ли су учествовали у пузајућем државном удару, тако што су одбили наређења премијера.

- То сам од њега чуо. Ако је тачно, Секуловић и Брђанин требало би да буду ухапшени. Био сам у Влади, позвао ме премијер, али вас Абазовићу, Брђанину и Секуловићу тамо нисам видео. Можда сте били у некој другој просторији, јер је Влада деловала као хотел са две собе - навео је Кнежевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)