ПАТРИЈАРХ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА: Десет хиљада верника дочекало Порфирија, народ са тробојкама клицао "Косово је срце Србије" (ФОТО)

М.Стевановић/М.Секуловић

25. 09. 2021. у 15:46 >> 20:25

ГРАЂАНИ Берана дочекали су патријарха спрског господина Порфирија који ће сутра у манастиру Ђурђеви Ступови устоличити епископа будимљанско - никшићког Методија.

ПАТРИЈАРХ У ЂУРЂЕВИМ СТУПОВИМА: Десет хиљада верника дочекало Порфирија, народ са тробојкама клицао Косово је срце Србије (ФОТО)

Фото: З.Јовановић

Како јављају репортери "Новости" испред манастира се вечерас окупило 10.000 верника, народ је од 16 часова пристизао са тробојкама уз повике "Косово је срце Србије". Око манастира су биле распоређене безбедносне снаге.

19:55 Одлазак митрополита Јоаникија и патријарха Порфирија

Патријарх Порфирије и Митрополит Јоаникије одлазе из манастира Ђурђеви Ступови. Завршена је манифестација за данас, а народ се полако разилази.

19:50 "Са Косова зора свиће"

Док је трајала бакљада из грла верујућег народа кренула је песма "Ој Косово, Косово".

19:38 Величанствене сцене

Небом се величанствено вијоре српске тробојке, а народ у миру и радости чека сутрашње устоличење епископа Методија. Бакље су упаљене за време наступа Дивне Љубојевић.

19:00 У току културно уметнички програм

После вечерње службе и беседе патријарха Порфирија уследио је културно - уметнички програм испред манастира Ђурђеви Ступови.

Фото: М.Стевановић

 

Фото: М.Стевановић

 
 
 

Фото: М.Стевановић

 

17:20 У току вечерње богослужење

У порти манастира Ђурђеви Ступови патријарх Порфирије са епископима СПЦ служи вечерњу службу.

Фото: М.Стевановић

 

17:06 Стигао патријарх Порфирије

Патријарх Порфирије је управо стигао у манастир Ђурђеви Ступови

17:00 Огласила се звона

Тачно у 17 часова огласила су се звона манастира Ђурђеви Ступови, а сваког тренутка се очекује долазак патријарха Порфирија

16:53: Пристижу челници и функционери

Полако пристижу челници и функционери Демократског фронта, као и посланици НСД. Стигао је министар пољопривреде Александар Стијовић, Славен Радуновић, Јелена Божовић, Јован Вучуровић, Дејан Ђуровић. Такође, стигао је градоначелник Никшића Марко Ковачевић.

Фото: М.Стевановић

 

16:30 Стигао епископ Методије

Око 16:30 минута стигао је епископ Методије. Нешто пре 17 часова у манастир Ђурђеви Ступови дошао је и владика милешевски Атанасије.

Од раног јутра се на Богавском брду код Берана обнавља највећа тробојка у Црној Гори, и постављен је крст висине 15 метара, све у част прве посете патријарха Порфирија Беранама.

На том месту је постојао крст који је верујући народ Берана саставио за време литија које су организоване у знак протеста против Закона о слободи вероисповести.

Испред манастира Ђурђеви Ступови подигнут је плакат са ликом првог српског архиепископа Светог Саве.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)