ВАСИЛИЈЕ ЛАЛОШЕВИЋ: Реакција на текст Министарства просвете, науке, културе и спорта

В.К.

25. 09. 2021. у 13:34

ВАСИЛИЈЕ Лалошевић реаговао је на данашњи текст Министарства просвете, науке, културе и спорта:

ВАСИЛИЈЕ ЛАЛОШЕВИЋ: Реакција на текст Министарства просвете, науке, културе и спорта

Фото: В. К.

- Добро знате да је Ваш руководни кадар у континуитету упозораван од стране Комисије за антидопинг, као надлежног тела, које ће последице наступити уколико се не реагује хитно са изменом два члана Закона о спорту који регулишу област антидопинга. И добро знате да о томе постоје писани трагови, питајте Ваше сараднике. Како ништа тим поводом нисте урадили, о пропустима које сте направили и посљедицама које могу наступити упознат је и премијер. И то није прва обавеза измене овог Закона коју сте имали јер нисте исти ни технички прилагодили новом институционалном оквиру због којег и Министарство и Управа већ дуже времена имају последица у поступању које ви приказујете као грешке Управе.

Ради јавности, поновићу да се у случају антидопинга Црна Гора тренутно налази пред озбиљним санкцијама Свјетске антидопинг агенције које су нашој држави званично упућене 15.септембра 2021.године. Како се наводи у писму Светске антидопинг агенције, Црна Гора неће више моћи да буде домаћин међународних такмичења нити ће наши спортисти имати право да користе заставу наше државе на међународним такмичењима ван Црне Горе до усклађивања нашег законодавства са новим Светским антидопинг кодексом из 2021.године. Нажалост, то нису све последице наведеног пропуста које је направило Министарство просвете, науке, културе и спорта али јесу најважније које су погодиле сваког спортисту и љубитеља спорта јер брукају нашу државу на светској спортској позорници где смо до сада једино били познати по врхунским спортским резултатима - истакао је Лалошевић.

Да напоменемо, због промена које је донио нови кодекс који је ступио на снагу у јануару 2021.године, потребно је изменити два члана до тада усаглашеног Закона о спорту из 2018.године која се односе на област антидопинга.

- Читав процес одвијао се нормално док новоименовани вршилац дужности директора Управе за спорт и младе Марко Беговић који је био у том тренутку тајни консултант министарке Весне Братић за област спорта, због недовољног познавања области антидопинга као и невештог начина комуникације, није направио проблем писмом намере које је, у име Министарства просвете, науке, културе и спорта упућено Светској антидопинг агенцији са роковима за успостављање радне групе за измену Закона о спорту до краја августа који нијесу испоштовани (радна група је, у закашњелој реакцији Министарства, формирана тек пре пара дана о чему постоје писани трагови а након саопштавања последица од стране Светске антидопинг агенције), именовања нових експерата у Комисији за антидопинг до краја августа што није испоштовано, као и разним другим неутемељеним подацима попут усвајања измена Закона о спорту у Скупштини у јануару а Скупштина заседа редовно од октобра до децембра, као и постављања рокова (март 2022.године) за ступање на снагу измењеног текста Закона чиме су прекршени рокови које је за усаглашавање дала Светска антидопинг агенција што јасно видимо јер су посљедице по нашу државу већ дефинисане. И управо сте ви обманули јавност јер сте цело време упознати са проблемом који очигледно не умете да решите а покушали сте да представите да сте о истом сазнали тек након наступања посљедица - наводи даље Лалошевић.

- Због чињенице да сте добили могућност жалбе према Светској антидопинг агенцији до 6.октобра 2021.године, у моменту када сте већ дубоко у проблему због наведених санкција Светске антидопинг агенције, досетили сте се да сву одговорност неутемељено пребаците на Управу за спорт и младе и мене лично, кажем неутемељено јер је по члану 9 Уредбе о организацији и начину рада државне управе Министарство просвете, науке, културе и спорта надлежно да предлаже прописе из области спорта. Након тога хтели сте да до 6.октобра, након све бруке коју је Вашим пропустима доживела наша држава, што ће јавност и видети, предложите измене Закона о спорту и изађете као спасиоци спортске области из ове ситуације. То је најприземнији начин који се коси са свим професионалним и моралним начелима. Управо сам све ово дужан да кажем због истине у овом случају, коју најпре дугујем спортистима али и осталој јавности - закључио је Лалошевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)