БЕЗ "АУСВАЈСА" НИ ПО ХЛЕБ: Нове епидемиолошке мере и шопинг ограничења за грађане; од 9. октобра ковид потврда и за супермаркет

И. Д. С.

25. 09. 2021. у 08:38

МЕРЕ за сузбијање епидемије вируса корона које данас ступају на снагу, додатно су ограничиле куповину у Црној Гори.

БЕЗ АУСВАЈСА НИ ПО ХЛЕБ: Нове епидемиолошке мере и шопинг ограничења за грађане; од 9. октобра ковид потврда и за супермаркет

Фото архива

Осим тржних центара, ковид-потврда контролисаће се при уласку у пословне центре и велике трговинске објекте које продају непрехрамбене производе. Здравствени органи су најавили да ће од 9. октобра, ковид-потврда бити неопходна и за трговину у великим супермаркетима.

Како је казао директор Института за јавно здравље Игор Галић, власници, корисници и управљачи тих објеката дужни су да контролишу и одреде одговорну особу за поштовање те мере. Исте мере, најавио је Галић, важиће и за објекте који продају прехрамбене производе, а чија површина је 1.000 и више квадрата.

Такође, он је навео да је новим мерама предвиђено да свадбама и другим приватним прославама које се организују у угоститељским објектима, уз поседовање дигиталне ковид-потврде може присуствовати до 50 особа и у случају да се церемонија одржава на тераси или у башти, или у унутрашњости угоститељских објеката.

- Дозвољава се извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката уз обавезу да сви запослени, музичари и гости поседују Националну дигиталну потврду - рекао је Галић.

Истакао је и ново правило за издавање потврда, па ће вакцинисани грађани моћи да је добију одмах након примљене друге дозе, уместо да чекају две недеље.

Осим комплетне имунизације, ковид-потврдом се улазак у објекте који су обухваћени мерама против ширења заразе омогућава особама које поседују негативан PCR тест који није старији од 72 сата, позитиван тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана или негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.

ПОДАЦИ ОГРАНИЧЕНОГ РОКА

ИЗ Министарства здравља казали су да ковид потврда нема специфичан рок трајања, али не и подаци у њој, те да би потврда била важећа неопходно је да један о четири услова буде испуњен. Из ресора здравља су појаснили и да ће се садржај националне ковид потврде прилагођавати одлукама надлежних здравствених власти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)