КАСУ НАПУНИЛИ ПРИХОДИ ОД ПОРЕЗА НА НЕПОКРЕТНОСТИ: Буџет херцегновске општине ребалансом увећан за девет одсто

В.В.

23. 09. 2021. у 01:10

СА 22 гласа за усвојен је на данашњој седници херцегновске СО ребаланс буџета који ће бити увећан са 15,98 на 17,34 милиона евра, односно за девет одсто. То је углавном резултат повећања планираних прихода од пореза на непокретности и накнаде за комунално опремање.

КАСУ НАПУНИЛИ ПРИХОДИ ОД ПОРЕЗА НА НЕПОКРЕТНОСТИ: Буџет херцегновске општине ребалансом увећан за девет одсто

Фото: СО Херцег Нови

Приход од пореза на непокретност увећан је за 6 одсто, јер су отворене границе и значајан број нерезидената измирио је своје пореске обавезе. Они који то нису урадили прошле године сада су уплатили и дуговања и овогодишњи порез, па ће до краја године тај износ премашити шест милиона евра, а он је најзначајнији приход у буџету. Планирано је значајно повећање прихода по основу накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта у износу од 900 хиљада евра, односно 50 одсто од предвиђених буџетом за 2021. годину, па је сада очекивани приход по том основу 2,7 милиона евра.

Смањење прихода забележено је код пореза на промет непокретности и пореза на доходак физичких лица, а узрок томе је неплаћање пореза и доприноса великог броја привредних субјеката, што је опет повезано са глобалном економском кризом изазваном пандемијом вируса ковид 19. Већина осталих прихода остала је на нивоу планираних буџетом за 2021. годину. Планирани капитални буџет, овом Одлуком, износи 3, 5 милиона евра, односно 20 одсто укупно планираног буџета, а најзначајнија су улагања у реконструкцију и санацију локалне путне и канализационе инфраструктуре.

У плану расхода знатно су увећани издаци за поврат кредита, јер су у току 2021. године репрограмирана два постојећа кредита, па је то привидно повећало како приходну, тако и расходну страну.

Усвојен је амандман Јована Суботића из Новске листе да се додатних 10 хиљада издвоји за  „дотације јавним предузећима" у сврху субвенције два месеца закупа закупцима тезги и продајних простора на градским пијацама. Суботић је предложио и да се 15 хиљада евра определи за женско предузетништво, али је донесена одлука да се средства за ту намену увећају наредне године у износу од 30 хиљада, јер ове године  позив за женско предузетништво није упућен.

Примедбе су на завршни рачун Општине Херцег Нови за 2020. годину стигле од одборника ДПС-а. Укупни примици износили су 14,27 милиона евра, а издаци су били за око 200 хиљада мањи. Бранко Црногорчевић је прокоментарисао да је општина морала да смањи зараде за 10 одсто, а ни исплате за превоз нису биле у складу са законом. Његов партијски колега Владимир Косић питао је где је утрошено 2,7 милиона којима је општина кредитно задужена, а Милан Зарић из Праве ЦГ констатовао је да су информације о рачуну одборницима касно предате.

Председник Катић је подсетио да је 2020. била пандемијска година, због чега су поједина умањења морала бити усвојена. Негирао је повећања зарада, и додао да су и у предлогу буџета за ову годину изгласана иста. Објаснио је и да се зараде не повећавају, и да функционери у херцегновској Општини имају најмање зараде у односу на остале у Црној Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)