"ОСВЕЖЕНА" ВЛАДА ДО 2024: Окосница парламентарне већине у Црној Гори направила скицу реконструкције

Е. В. Н.

22. 09. 2021. у 21:47

ПРЕМИЈЕР Црне Горе Здравко Кривокапић прихватио је реконструкцију свог кабинета, најављујући да би нова, "освежена" влада требало да траје до следећих парламентарних избора 2024. године.

ОСВЕЖЕНА ВЛАДА ДО 2024: Окосница парламентарне већине у Црној Гори направила скицу реконструкције

Фото З. Ђурић

Саопштавајући свој предлог реконструкције, Кривокапић је најавио да ће реконструисани кабинет имати три потпредседника, који ће бити на челу министарских ресора, при чему би актуелни вицепремијер Дритан Абазовић добио функцију првог потпредседника. Ресори који су се, како Кривокапић оцењује, показали као преобимни са "аспекта њихове функционалности", биће подељени сагласно договору председника владе и параламентарне већине.

Саопштењем премијера Кривокапића озваничена је реконструкција црногорске владе, започета споразумом Демократског фронта и Демократа, али и наговештен излаз из политичке кризе која траје готово од њеног формирања. Како ствари стоје, тачка ће бити стављена и на најаве њеног рушења које су долазиле најчешће из Демократског фронта, али у последње време и из табора покрета УРА. Преткорак за "реновирање" владе, како је наговештено, биће избор тужилачког савета, а приоритет каснијег рада биће усвајање већ припремљених закона.

Нови кабинет, како поручују из парламентарне већине, биће "скројен" на основу постизборног трилатералног споразума који су септембра прошле године потписали Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић, као и даљем приступању Црне Горе Европској унији.

Овакву платформу обнове извршне власти потврдио је у среду и Алекса Бечић, шеф црногорског парламента. Сумирајући пред новинарима годину дана рада Скупштине Црне Горе, он је рекао да је споразум који су потписала тројица лидера победничких коалиција после прошлогодишњих избора за Демократе "свето писмо" и основа за све будуће процесе.

- Реконструкција владе свуда у свету је уобичајен процес и он се не доживљава драматично - подсетио је Бечић.

Први човек парламента поручио је и да се и у реконструкцији рачуна на покрет УРА Дритана Абазовића, за који каже да "није изостављен ни у једном саопштењу поводом најављене реконструкције", али и да су врата извршне власти отворене и за мањинске странке.

Огласила се и Божена Јелушић из владајуће коалиције "Црно на бијело", која је рекла да не подржава "политичку владу", као и да ће о предлогу премијера Здравка Кривокапића одлучивати органи њихове странке, из које су послате поруке да је реконструкција Владе могућа само на експертском нивоу и то на основу споразума из 9. септембра прошле године, који је био оквир за формирање и функционисање Владе.

ЂУКАНОВИЋ ПОВРЕДИО УСТАВ?

УСТАВНИ одбор Скупштине Црне Горе подржао је предлог СНП за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав. Против су били чланови ДПС и Либералне партије. У ДПС ову иницијативу су доживели као "мржњу", оптужујући актуелну власт за сва дешавања везана за устоличење митрополита Јоаникија. Уставом Црне Горе је предвиђено да поступак за утврђивање да ли је председник повредио Устав може покренути Скупштина, а одлуку доноси Уставни суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)