САОПШТЕЊЕ КРИВОКАПИЋА: Премијер Црне Горе навео пет ставки

В. К.

21. 09. 2021. у 21:44

ПРЕДСЕДНИК Владе Црне Горе Здравко Кривокапић издао је саопштење о евентуалној реконструкцији Владе у ком наводи пет ставки.

САОПШТЕЊЕ КРИВОКАПИЋА:  Премијер Црне Горе навео пет ставки

Фото: Д. Миловановић

Његово саопштење преносимо у целости:

Споразум носиоца 3 изборне листе од 8.9.2020. је полазна основа за јачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса.

Реконструкција Владе, на претходно дефинисаним основама, подразумева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати пре редовног рока - односно 2024. године.

За ово време Влада и скупштинска већина ће убрзано радити на приступању Црне Горе Европској Унији, као и на осталим планираним реформама на јачању економског просперитета и правне сигурности грађана.

Политички субјекти који конституишу власт и Влада ЦГ стављају мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко деле црногорско друштво.

Након избора тужилачког савета и реконструкције Владе, Скупштина ЦГ приоритетно ће размотрити све законске акте који су у процедури предложени од стране Владе.

Владавина права и борба против организованог криминала и корупције су кључни задатак све три гране власти.

Конституенте нове власти треба оснажити учешћем представника партија националних мањина.

Унапређење рада Владе и Скупштине ЦГ кроз њихов уставни однос обезбедиће се реконструкцијом Владе на следећим принципима:

1.Председник Владе одлучује о томе који су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора које покривају.

2. Влада ће имати три потпредседника. Актуелни потпредседник ће бити први потпредседник Владе, а сви потпредседници уједно и ресорни министри. Предлагање потпредседника је аутономно право председника Владе.

3. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подељени сагласно договору председника Владе и парламентарне већине.

4. Приликом формирања нових ресора водиће се рачуна да исти буду у функцији што бржег остваривања европске агенде Црне Горе.

5. Кандидате за нове министре предлаже председник Владе након консултација са парламентарном већином, посебно водећи рачуна о прошлогодишњем споразуму носиоца три изборне листе, компетентности и родној равноправности.

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)