ПРЕРАДА НАФТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕ НЕМОГУЋА МИСИЈА: Продаваће сирови производ, јер нема технологије ни знања

И. Д. С.

22. 09. 2021. у 08:33

У МИНИСТАРСТВУ капиталних инвестиција оптимистични су када је реч о потрази за нафтом у подморју код Улциња које је почело 2018. године.

ПРЕРАДА НАФТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕ НЕМОГУЋА МИСИЈА: Продаваће сирови производ, јер нема технологије ни знања

Фото Влада ЦГ

У случају да се та надања обистине, производња би почела за три године, а план је да се нафта продаје сирова. Иако је увек исплативије продавати прерађени производ, према оцени економског аналитичара, Василија Костића, Црна Гора, између осталог, не располаже неопходном технологијом, знањем и људским ресурсима за такав подухват, те је прерада изазов на који не може одговорити.

Да истражно бушење у подморју код Улциња обећава да ће се наћи велико налазиште нафте, али и да на територији Црне Горе постоји још неколико потенцијалних налазишта, недавно је саопштио државни секретар за енергетику и рударство у Министарству капиталних инвестиција Марко Перуновић.

- Тренутна дубина бушотине у Улцињу 4.700 метара. Велики је оптимизам да ће се у формацији фрактурисаних карбоната на дубини од 6.500 метара пронаћи економски исплативо лежиште. Постоји још неколико интересантних концесионих подручја, са аспекта истраживања нафте и гаса и када се, у зависности од резултата ЕНИ/"Новатекове" бушотине, распишу тендери, јавност ће бити на време информисана - казао је Перуновић.

Фото ПР Центар

Василије Костић

Како је навео, након потврђивања резерви у постојећем лежишту, следећа фаза је развој лежишта, што подразумева додатне бушотине и развој модела производње.

- У случају позитивног сценарија, прва производња се очекује за три године. Није планирана изградња рафинерија у Црној Гори, што иде у прилог очувању животне средине и план је да се произведена нафта продаје као сирова - навео је Перуновић.

Како, за "Новости", објашњава економски аналитичар Василије Костић, увек је исплативије продавати производ или полупроизвод него ли саму сировину.

- Али за производњу је неопходно, осим технологије и знање у управљању и примени технологије. Потребни су значајни људски ресурси. Потом су врло дискутабилне потенцијалне импликације једног таквог пројекта са аспекта постојеће стратегије развоја привреде и друштва и још низ других веома сложених чинилаца, поготово ако се узме да је рафинерија директно супротна нашем концепту еколошке и туристичке дестинације - казао је Костић.

 

СИРОВИНЕ БОЉЕ ЗА ИМИЏ

МНОГО ближа је опција да се продаје сирова нафта и да се таква производња одвија далеко од наших граница. На тај начин, мислим да би потенцијално штетне последице по наш укупан развој, а нарочито по имиџ мале и привлачне туристичке дестинације, биле знатно мање - казао је Костић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)