ДФ ХОЋЕ ДА ПРЕГОВАРА: Реконструкција Владе биће решење и за тужилачки савет

В. К.

22. 09. 2021. у 06:45

ДОГОВОР који су постигли Демократски фронт и Демократска Црна Гора у вези са реконструкцијом Владе Здравка Кривокапића, наговестила је и решење још једног горућег проблема - избор чланова Тужилачког савета.

ДФ ХОЋЕ ДА ПРЕГОВАРА: Реконструкција Владе биће решење и за тужилачки савет

Фото Скупштина ЦГ

 Све недоумице које су око овог питања стајале између два најјача блока парламентарне већине требало би да буду решене истог дана, када буде изгласана нова, проширена Влада.

- Не би било спорно да се на истој седници, на којој се буде бирала реконструисана 42. Влада Црне Горе, буде изабран нови Тужилачки савет. Тиме би се створили предуслови за финални обрачун са криминалом и корупцијом у Црној Гори, што је један од основних предуслова за европске интеграције и отварање поглавља 23 и 24. Они који буду у Тужилачком савету треба да буду храбри и одважни - саопштио је Милун Зоговић (ДФ).

Најважније промене у Закону о Државном тужилаштву односе се на промену састава Тужилачког савета који бира специјалног тужиоца и остале тужиоце. Имаће 11 чланова, по пет из редова тужилачке организације и "угледних правника" које би бирала Скупштина и један представник Министарства правде.

Удружење државних тужилаца Црне Горе, поводом последњих дешавања у вези са угрожавањем безбедности и припремања убиства главног СДТ Миливоја Катнића и специјалног тужиоца Саше Чађеновића, изражава озбиљну забринутост.

- Државни тужиоци су одавно увидели да свакодневне изјаве носилаца власти о благодетима које ће донети предстојеће персоналне промене у Државном тужилаштву представљају само параван иза кога се крије намера да се тужилаштво стави под политичку контролу - поручују из Удружења.

РАЗРЕШЕЊЕ

УСТАВНИ одбор данас о предлогу за разрешење Мила Ђукановића по иницијативи СНП. Разматраће предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе повредио Устав.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)