ЗБОГ КОРОНЕ НА ПРЕГЛЕДУ 200 ДЕЦЕ ДНЕВНО: Симптоми инфекције код малишана све сличнији онима код одраслих пацијената

И. Д. Стојадиновић

22. 09. 2021. у 08:21

БРОЈ деце инфициране вирусом корона, како тврде у подгоричком Дому здравља, свакодневно расте.

ЗБОГ КОРОНЕ НА ПРЕГЛЕДУ 200 ДЕЦЕ ДНЕВНО: Симптоми инфекције код малишана све сличнији онима код одраслих пацијената

Фото Милена Анђела

Само у једном ковид-центру дневно се прегледа и до 200 малишана. Како се вакцине још не препоручују млађој популацији, а како би се спречило ширење вируса, лекари саветују да то учине родитељи.

У ковид-амбуланти у подгоричком насељу Толоши раде четири тима педијатара у две смене и дневно прегледају између 150 и 200 пацијената. Према речима педијатра Алме Дрешевић, симптоми вируса код деце све су сличнији онима код одраслих пацијената.

- У ранијем периоду епидемије већина деце је имала само зачепљен нос и суви кашаљ. Ове године имамо симптоме који доста подсећају на симптоме као код одраслих, а то су висока температура која дуго траје и, за разлику од одраслих, често код деце имамо стомачне тегобе - повраћање, дијареја, тако да се и ту ствар компликује - наводи лекарка.

Фото ДЗПГ.ме

Алма Дрешевић

Само у једном дану, од 160 прегледаних пацијената - 27 је било позитивно. Како би се избегла гужва и ризик од инфекције, у ковид-амбуланти препоручују да се прва три дана од појаве симптома остане код куће. За то време, најважније је да родитељи правилно дају сируп против кашља и повишене температуре и капи за нос, каже докторица Дрешевић. Она поручује да се засад од короне најмлађи не могу заштитити вакцином, aли уколико се родитељи вакцинишу, спречиће ширење вируса међу децом.

Како објашњава епидемиолог Милко Јоксимовић, разлог што се имунизација не препоручује млађој полулације је то што се код оболеле деце до сада најчешће нису јављале теже форме вируса, али и то што се безбедност вакцина још испитује. Изузетак су, према препоруци Института за јавно здравље, деца узраста од 12 до 17 година и то она код којих су забележена одређена хронична стања, али и она деца која живе у заједници са особама чије је здравље угрожено попут онколошких пацијената, особа на дијализи или особа са неким од имунолошких поремећаја. Јоксимовић истиче да се за поменуте категорије деце препоручује Фајзерова вакцина, јер је то једина која има дозволу за употребу код популације тог узраста.

Фото ДЗПГ.ме

ДЗ Подгорица

Ситуација у вези са препорукама се, истиче, мења у складу са ситуацијом и новим сазнањима.

- Сасвим је јасно да се с протоком времена мењају препоруке и научни докази који пристижу, али је изазов посла здравствених радника управо у томе што морају да доносе одлуке перманентно, у односу на она знања која имају у том моменту - закључује епидемиолог.

ЗАРАЖЕНО 1.100 ЂАКА

ПРЕМА последњим званичним подацима, од почетка школске године, у Црној Гори је вирусом корона заражено 1.110 ученика. У односу на претходну седмицу, број оболелих у школским клупама увећан је за 479. У основним школама заражено је 539 ученика, у средњим 492, а у предшколским 79 деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)