ПЕДОФИЛИМА И ДО 40 ГОДИНА: Предложене измене закона, оштрије казне за недозвољене полне радње

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

21. 09. 2021. у 08:15

ИЗМЕНЕ Кривичног закона које предвиђају и до 40 година затвора за педофиле и силоватеље, предложене су у априлу, али још чекају усвајање у парламенту.

ПЕДОФИЛИМА И ДО 40 ГОДИНА: Предложене измене закона, оштрије казне за недозвољене полне радње

Фото depositphotos.com

Да се предуго чека на ове измене, сматрају у Удружењу "Родитељи", а томе у прилог говори и то да је ових дана донета пресуда којим је за кривично дело против полних слобода детета починилац кажњен са две године затвора.

Пред подгоричким Основним судом пре неколико дана осуђен је Р. С. казном затвора од две године због продуженог кривичног дела недозвољене полне радње и то почињеног над 12-годишњакињом.

- Осуђени је био у притвору током поступка од 1. априла 2021. године, који му је продужен након доношења ове пресуде, а време проведено у притвору ће му се урачунати у казну затвора - саопштено је из Основног суда у Подгорици.

Кристина Михајловић из Удружења "Родитељи" истиче да већ неко време не могу да добију конкретну најаву када ће посланици да се изјасне о изменама Кривичног закона.

- Бојкот парламента, политичка надгорњавања и слично не смеју да буду пречи од заштите деце. Предуго се чека на ове измене - сматра Михајловићева.

На иницијативу Кабинета Премијера Здравка Кривокапића од 12. априла 2021. године, Министарство правде, људских и мањинских права без одлагања је приступило изради Предлога закона о изменама и допунама Кривичног законика, а у циљу максималног пооштравања казни затвора запрећених за кривична дела против полне слободе која су учињена према деци и немоћнима.

Израђени Нацрт закона стављен је у редовну законодавну процедуру и Влада је у најкраћем року те измене проследила Скупштини како би се о њима расправљало и гласало.

Предложеним изменама и допунама обухваћена су сва кривична дела против полне слободе која за заштитни објекат имају децу и немоћне. За сва од наведених кривичних дела предложено је усвајање строжих казни затвора. Посебно, за кривична дела силовање, обљуба над немоћним, обљуба са дететом и обљуба злоупотребом положаја предложена је могућност да учинилац неког од тих кривичних дела буде кажњен казном затвора у трајању до четрдесет година, што је уједно и најстрожа казна коју домаће кривично законодавство предвиђа.

Фото depositphotos.com

ЗА ТРИ ГОДИНЕ 12 ПРЕСУДА

ОД 2018. до априла 2021, према подацима Судског савета, донето је 12 правоснажних осуђујућих пресуда за недозвољене полне радње, од којих се пет односи на кривична дела учињена над децом. Исти подаци показују да је минимална изречена казна за кривично дело недозвољене полне радње у том периоду била четири месеца, док је максимална износила четири и по године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)