ПОСЛЕ ГУБИТКА ИЗБОРА ПОДЕЛИЛИ 119 СТАНОВА: Дали 25 милиона евра позајмица и око 20.000 квадрата стамбеног простора

В. К.

18. 09. 2021. у 09:11

НАЦИОНАЛНИ савет за борбу против корупције на високом нивоу прикупио је и анализирао документацију у вези са стамбеном политиком претходне владе коју је предводио Душко Марковић (ДПС).

ПОСЛЕ ГУБИТКА ИЗБОРА ПОДЕЛИЛИ 119 СТАНОВА: Дали 25 милиона евра позајмица и око 20.000 квадрата стамбеног простора

Фото Влада Црне Горе

Дошло се до информације о подели 25 милиона евра кредита, око 20.000 метара квадратних стамбеног простора у последњих десетак година и 4,6 милиона евра у последње три године.

- Реч је о 580 људи, који су добили станове или кредите, од тога је најмање 175 функционера и 405 државних службеника и намештеника - саопштено је из Владе Здравка Кривокапића.

Функционерима су, како наводе у Владином саопштењу, додељени станови без критеријума и без оглашавања, а документација је означена степеном тајности "интерно". Указано је и да је Национални савет утврдио да је Влада давала судијама, тужиоцима и судијама Уставног суда станове и кредите супротно Закону о одржавању стамбених зграда. Такође, пронађен је податак да је након промене власти на парламентарним изборима 30. августа прошле године, док је претходна влада била у техничком мандату, подељено 119 државних станова и тиме државна имовина значајно оштећена!

У извештају је наведено и да је Савет примио 40 пријава које су доставили грађани или надлежни државни органи, а стручном телу су се директно обратила три звиждача који имају детаљније информације о предметима у надлежности савета, као и више других особа.

Огорчење тадашње опозиције и невладиног сектора и јавности било је огромно када се видело да на листи добитника станова велика већина има решено стамбено питање. Тако су станове или повољне кредите добили и неки који имају по два стана или две куће! А неки су већ једном или два пута добили такву помоћ од државе. Скандалозно је што су ови функционери у то време имали плате и до неколико хиљада евра, односно много веће од обичних грађана и плаћали су много мање рате од тих истих грађана, док чак и до 80 одсто кредита нису морали да врате! Уз ове апсурде надовезује се још један, а то је да је Влада на овај начин стамбено збринула готово све челнике судства и тужилаштва, грану власти која би требало да је контролише. Станове су добили и неки министри који су чланови Комисије за стамбена питања која дели ове станове!

И МУЖЕВИ ЗБРИНУТИ!

МУЖЕВИ чије супруге су покривале значајна места у извршној влади такође су се "очешали" о дарове. И они су стамбене кредите добили иако имају кров над главом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)