ОПЕТ МУ СЕ ПРИВИЂА "ВЕЛИКА СРБИЈА": Нова провокација Мила Ђукановића

В. К.

17. 09. 2021. у 20:06

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић казао је да већ годину дана нема никакву комуникацију са председником Србије Александром Вучићем и да је она немогућа, истичући да је отворено непријатељство Србије према Црној Гори.

ОПЕТ МУ СЕ ПРИВИЂА ВЕЛИКА СРБИЈА: Нова провокација Мила Ђукановића

Фото: Принтсцреен

Он је рекао за РТЛ да идеолози великодржавних национализама покушавају да обнове идеју која је доживела слом 90-их година, те да је нападнута Црна Гора. Оптужио је државни врх Србије, са Александром Вучићем на челу, да стоји иза те идеје.

-Реч је о покушају да се обнове старе ретроградне политике изградњом великих држава на Западном Балкану. Лансирана је или обновљена она иста идеја која је понуђена као алтернатива 90-их година. Циљ је направити прекомпозицију Западног Балкана и направити велике, етнички и верски хомогене државе, све због лажне претпоставке да мултиетничка демократија у овој делу Европе није могућа. Нуди се нешто што би било изузетак од правила живота на европском и евро-атлантском простору- сматра он и додаје:

- То је 90-их година доживело слом, сада вероватно подстакнуто геополитичким променама, идеолози тих великодржавних национализама покушавају да обнове ту идеју. Нападнута је Црна Гора јер, као што знамо, нема велике Србије без подразумевајуће Црне Горе у њеном саставу.

Идеја велике Србије је, истиче, стара јако дуго, додајући да се Црна Гора посматра као компензација за изгубљено Косово.

- Ми је вежемо за време Гарашанинових Начертанија из 1844. Та идеја се свако мало обнавља и увек је Црна Гора пожељан плен велике Србије. Сада када су се те идеје показале илузијама у односу на Хрватску, Босну, иако се покушава одржати живом идеја о припајању Републике Српске Србији - након што је Србија изгубила Косово, чини се да Црна Гора изгледа као најпривлачнија компензација и као незаобилазан део да би се уопште идеја велике Србије одржавала у животу - казао је Ђукановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)