УГОСТИТЕЉИ ДИСКРИМИНИСАНИ: Привредна комора предложила ревидирање епидемиолошких мера против короне

И. Д. С.

15. 09. 2021. у 08:45

ПРИВРЕДНА комора предложила је Министарству здравља да размотри измене мера за спречавање ширења короне, јер би актуелне мере могле негативно да утичу на пословање угоститеља.

УГОСТИТЕЉИ ДИСКРИМИНИСАНИ: Привредна комора предложила ревидирање епидемиолошких мера против короне

Недовољно радника нарочито за шпиц сезоне

Групација угоститеља ПКЦГ сматра да је ова делатност дискриминисана у односу на остале, а угоститељи доведени до неодрживости пословања.

Секретарка у ПКЦГ Сања Марковић је указала да привреда није била, у мери у којој је то требало, консултована приликом доношења мера.

- Само запосленима у угоститељству потребно је да поседују дигитални ковид-сертификат, негативни PCR или БАТ тест или потврду о преболованом ковиду 19 - саопштено је из ПКЦГ.

Уз хронични мањак радне снаге, овако срочене епидемиолошке мере додатно угрожавају пословање угоститеља, чији запослени једини морају имати ковид-пропуснице.

- Здравствене мере које се доносе не смеју бити селективне, морају бити јасно дефинисане, разумљиве, са унапред одређеним временским роком због прилагођавања, те их мора пратити адекватна економска подршка привреди - казао је председник Групације угоститеља Игор Вујошевић.

Угоститељи сматрају да свака забрана или отежавање рада, уведена кроз епидемиолошке мере, мора пратити адекватна економска подршка која би надоместила трошкове и губитак у пословању угоститеља. 

ПДВ СМАЊИТИ НА СЕДАМ ОДСТО

Доносиоци одлука у наредном периоду би требало да размотре могућност смањења оптерећења по основу рада, и да уведу примену снижене стопе ПДВ-а од седам одсто на све услуге у угоститељству, независно од регистрације објекта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)