КОМЕМОРАТИВНА СЕДНИЦА ЗА ВЕЛИМИРА ЂУРЂЕВИЋА: Некадашњи председник Херцег Новог доприносио да и у најтежим временима останемо људи

В.В.

14. 09. 2021. у 14:13

НЕДАВНО је преминуо некадашњи председник Херцег Новог Велимир Ђурђевић (1943 – 2021), а данас (14. Септембар) је тим поводом у Скупштини општине одржана комеморативна седница којој су осим чланова породице присуствовали одборници, представници локалне управе, колеге и пријатељи. Седницу је отворио председник херцегновске Скупштине општине Иван Отовић, а о животу и делу Ђурђевића говорио је градоначелник Стеван Катић.

КОМЕМОРАТИВНА СЕДНИЦА ЗА ВЕЛИМИРА ЂУРЂЕВИЋА: Некадашњи председник Херцег Новог доприносио да и у најтежим временима останемо људи

Фото: V.V.

- Одласком Ђурђевића Херцег Нови је изгубио угледног суграђанина, који је током свог живота и друштвено-политичког деловања оставио неизбрисив траг у нашој заједници. Велики број Новљанки и Новљана, као и оних који су у наш град доселили током и након ратних дешавања почетком деведесетих, увек ће се сећати човека који је у најтежим временима дао све од себе да заштити све нас у Херцег Новом –  рекао је председник Катић.

Херцег Нови изгубио угледног суграђанина

Велимир Ђурђевић завршио је Вишу педагошку школу у Никшићу. Изабран је за одборника Скупштине општине Херцег Нови на првим послератним вишестраначким изборима 1990. године, а за председника Општине у јануару 1991. године. Био је и посланик у већу грађана СР Југославије у три мандата.

Он је подсетио да су Ђурђевићев мандат на месту првог човека града, од 1991. до 1993. године, обележиле  бројне тешкоће, проблеми на граници са Хрватском, отказивање туристичких аранжмана, прилив скоро десет хиљада избеглица на 27 хиљада становника, несташице, раст незапослености. И у тим, најтежим условима, Ђурђевић се истрајно залагао за разум, дијалог и мирно решавање спорова, па тако грађанима гарантовао сигурност. Подсетио је Катић да је локална управа са Ђурђевићем на челу изградила резервоар на Луштици, усвојила 25 детаљних урбанистичких планова, довршила поплочавање трга и дела улица у Старом граду, одржала Празник мимозе и Филмски фестивал. У тим временима посебно је дошла до изражаја солидарност и отвореност којом се Херцег Нови и данас дичи, истакао је Катић и додао да је Ђурђевић велико уважавање стекао и као директор ОШ "Милан Вуковић".

Фото: В.В.

Велимир Ђурђевић

У име породице говорио је Ђурђевићев син Гојко, који је оценио да је ратних деведесетих вероватно баш то тешко време изабрало Велимира за председника "због смирености и способности да разговором превазиђе све проблеме, што увек доприноси да, упркос свему, останемо људи".

БОНУС ВИДЕО:

Ко је убио Славка Ћурувију?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)