ДОБИЛИ У РАТУ ИЗГУБИЛИ У МИРУ: И после више деценија поједини Никшићани потражују конфисковану имовину

В. КАДИЋ

14. 09. 2021. у 07:35

ДЕЦЕНИЈЕ су прошле од краја Другог светског врата када је комунистичка власт у Црној Гори конфисковала имовину бројним њеним житељима, па и једном броју Никшићана.

ДОБИЛИ У РАТУ ИЗГУБИЛИ У МИРУ: И после више деценија поједини Никшићани потражују конфисковану имовину

Фото В. К.

Правда у многим фамилијама никада није закуцала на врата, па потомци и данас траже оно што је њиховим прецима некада припадало.

Таква судбина задесила је и Миодрага Ројевића.

- Одузета су нам 362 рала земље на Пац пољу коју су наши преци зарадили на пушку скадарску, брегалничку и са других ратишта. Мој ђед Бошко Ројевић се из Америке вратио у Црну Гору да би као добровољац пошао на Скадар, заједно ратовао у црногорској војсци.

Краљ Никола је свим тим херојима даровао земљу коју су нам 1945. отели комунисти, и она до данас није враћена. Плодну земљу никада нисмо могли користити, генерације поред ње пролазе, гледају са тугом, као и данас. Дошло је време да се своде рачуни и земља врати онима којима и припада - каже, за "Новости", Ројевић.

Наш саговорник додаје да је реч о великој и вредној парцели у једном комаду.

- А ми немамо метра квадратног јер је све преписано на државу! Папири о нашем власништву постоје у архиву на Цетињу. Надамо се да ћемо се договорити са надлежнима, а ако то изостане бићемо приморани да блокирамо свако коришћење парцеле. Као што су решили многа друга слична питања попут Валданоса могу и ово наше - категоричан је Ројевић.

Миодраг Ројевић, Фото В. К.

И Никшићанину Драгану Лучићу у Пац пољу никада није враћено 15 рала земље.

- ДПС власт се према великом броју грађана односила маћехински.

Дошло је време да се овај велики проблем реши. Моја породица је на једвите јаде успела да врати кућу, али не и земљиште.

И сад, када ногом крочим у двориште стојим на туђој земљи - прича огорчени Лучић.

Боро Белада подсећа да реституција имовине није питање правне основе већ политичке воље.

- Овде није тема имовина, већ питање приватног власништва.

Реституција значи правична надокнада, али то правично можемо да прецртамо - поручује Белада.

 

ЗАКОН О ПОВРАЋАЈУ

ЦРНА Гора је у марту 2004.године усвојила Закон о повраћају одузетих имовинских права и обештећењу. Овај закон је ревидиран три године касније. Њиме се регулишу услови, начин и поступак за враћање власничких права и других имовинских права, као и компензација бившим власницима за права која су одузета од њих за добробит јавности, државне, друштвене или кооперативне својине. У време владавине режима Мила Ђукановића имовина је враћена и обештећена углавном партијским послушницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)