КОМЕ СМЕТА ЊЕГОШ? Митрополит Јоаникије: Појединим политичарима у Црној Гори не одговара слава Митрополије црногорско приморске

Танјуг

11. 09. 2021. у 22:38

МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Јоаникије изјавио је данас да појединим политичарима у данашњој Црној Гори смета слава митрополије на чијем је челу и нагласио да она сведочи веру и чува идентитет народа, а да "ничије не отима, нити угрожава било чије право".

КОМЕ СМЕТА ЊЕГОШ? Митрополит Јоаникије: Појединим политичарима у Црној Гори не одговара слава Митрополије црногорско приморске

Фото: Д. Миловановић

Он је, након сусрета са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком у манастиру Ждребаоник, истакао да је Митрополија црногорско-приморска наставила континуитет Пећке патријаршије и да је имала огромну улогу у очувању Српске православне цркве, преноси РТРС.

- То препознају сви људи који имају имало памети, поштења и образовања да то тако и прихвате, онако како јесте. Ми не желимо да мењамо историју, ми чувамо корене, памћење и није ми јасно коме смета историја Црне Горе и Његош? - упитао је митрополит Јоаникије.

Он је оценио да појединим политичарима у данашњој Црној Гори смета Његошева величина и слава Митрополије црногоско-приморске која је, како је нагласио, неодвојиви део Српске православне цркве од њеног оснивања, од Светог Саве до данас.

- Када ово говоримо не желимо да угрожавамо ничија права, не отимамо ничије право, нити имовину, него само сведочимо веру и чувамо свој идентитет и своје наслеђе. То се показало понајбоље у време одбране наших светиња када смо имали подршку целог православља, укључујући све српске земље, укључујући и Републику Српску гђе су почеле и прве литије подршке и ми то не заборављамо - поручио је митрополит Јоаникије.

Он је додао да не заборавља никада ни личну подршку Додика који је, како је навео, увек гледао са љубављу да помогне колико може Црној Гори.

Митрополит Јоаникије је рекао да га посебно радује што је код моштију Светог Арсенија Сремца, наследника Светог Саве, у манастиру Ждребаоник могао да угости Додика.

- Управо ово је место где имамо прилику да се сетимо наших корена, традиције и свега што је Митрополија црногорско-приморска значила у историји Црне Горе, српског народа и Српске православне цркве - поручио је митрополит.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)