ПОМАЦИ У ТЕРАПИЈИ И ЛЕЧЕЊУ ОСОБА СА ДИЈАБЕТЕСОМ: Почео међународни едукативни камп за дијабетичаре

Б.Д.

29. 08. 2021. у 12:35

ЗА ПОСЛЕДЊИХ десет година у Црној Гори направљени су помаци у терапији и лечењу особа са дијабетесом, добијена подршка релевантних државних институција пре свега министарства здравља и Фонда за здравствено осигурање тако да су сви лекови за особе са дијабетесом на позитивној листи.

ПОМАЦИ У ТЕРАПИЈИ И ЛЕЧЕЊУ ОСОБА СА ДИЈАБЕТЕСОМ: Почео међународни едукативни камп за дијабетичаре

Фото: Б. Дабић

Такође, у Црној Гори доступни су најбољи инсулини, за особе на инсулину обезбеђене су тракице за мерење нивоа шећера у крви, пумпе, сензори за особе до 18 година… Помаци у лечењу и терапији резултирали су бројним иницијативама које су потекле са едукативних кампова за особе са дијабетесом који се традиционално одржавају у Бару.

У току је 10. по реду едукативни Камп за особе са дијабетесом, у трајању од пет дана, у организацији НВО Друштво за борбу против шећерне болести – Плави круг Бар који се одржава у хотелу Принцес до 1.септембра.

Др сци мед Снежана Вујошевић интерниста – ендокринолог, редовни професор на Медицинском факултету у Подгорици указала је на значај континуиране едукације особа са дијабетесом и истакла допринос Кампова који су протеклих година одржани у Бару. Учесницима Кампа, предавачима, и гостима др Вујошевић је прочитала писмо научног саветника проф. др Божидара Бојовића који је предложио Удружењу ендокринолога Црне Горе да покрене иницијативу да се НВО Плави круг Бар, који је основала др Валентина Калинић, додели 13.јулска награда за 2022. годину, “коју је својим прегалаштвом, стручним и хуманим остварењима истински заслужила”,

Овогодишњи Камп одржава се под слоганом “Подршка пацијенту, оснажимо се – Живот је вриједан”.

Први Камп за особе са дијабетосом одржан је 2012.године. Др Калинић подсетила је на 24. годишњу Едину, тужни крај једног младог живота, што је мотивисало да организује Камп кроз који се до сада едуковало преко 250 особа углавном ТИП 1.

Десет година трајања Кампа, континуиране едукације у фокусу су имали превенцију, и добробит за особе са дијабетесом. За протеклу деценију у Црној Гори за особе са дијабетесом урађено је много.

Од почетка Камп за особе са дијабетесом има подршку Националне комисије за дијабетес. Такође, Камп има подршку Фонда за здравствено осигурање Црне Горе, министарства здравља.

Генерални директор за контролу квалитета здравствене заштите и унапређење људских ресурса у здравству у Министарству здравља др Слободан Мандић казао је да је овакви скупови доприносе унапређењу знања и одлична су прилика за размјену искустава.

- Грађани треба да имају развијену свест о специфичности дијабетеса, озбиљности данашње епидемиолошке ситуације и могућностима превенције шећерне болести, великом значају очувања здравља, промовисања здравих стилова живота, казао је испред министарства здравља др Мандић.

Пре пандемије ковида 19, наука је упозоравала на дијабетес, гојазност, поремећаје метаболизма као хроничне незаразне болести које су на граници пандемијских размера. Појавом ковида 19, опасне заразне болести, лекари су у старту упозоравали да с у особе са дијабетесом у повишеном ризику од тешких клиничких слика и компликација. У претходној години особе са дијабетесом, а процењује се да је то око осам посто становништва Црне Горе, су морале да буду посебно опрезне.

Директор Института за јавно здравље Црне Горе др Игор Галић истакао је да особе са дијабетесом треба да се вакцинишу, да с у у приоритетној групи.

Директор Фонда за здравствено осигурање, Драгослав Шћекић истакао је:„Желимо да помогнемо у свим сегментима у којима је потребна подршка пацијентима, а за то је врло важна комуникација и сарадња са нашим лекарима који, попут др Калинић, пружају велику и несебичну пажњу оболелима. У томе је и немерљив значај оваквих кампова“

ДИЈАБЕТЕС НИЈЕ КОНТРАИНДИКАЦИЈА ЗА ВАКЦИНУ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

Научни кругови тврде да дијабетес није контраиндикација за вакцину против коронавируса. То потврђује др сци мед Теодора Бељић Живковић редовни профессор на Медицинском факултету у Београду.

Према речима др Теодоре Бељић Живковић, интерниста- ендокринолог око 60 % пацијената је примило вакцину против корона вируса.

КОШАРКАШКИ АС НИКОЛА ВУЧЕВИЋ ПОДРЖАО КАМП

Од првог Кампа није изостала подршка јавних личности: уметника, спортиста…који су несебично допринели да се о дијабетесу више говори, да се превазилазе стигме. Један од пријатеља кампа је кошаркашки ас Никола Вучевић

На отварању 10. Едукативног Кампа Вучевић је поручио особама са дијабетесом да форсирају здраве стилове живота и буду дисциплиновани, те прихватају препоруке лекара.

-Као спортиста, могу да им поручим да је дисциплина неопходна и у овоме чиме се ја бавим, али и у свему другом. Оно што је важно јесте, и то је моја порука, да само дисциплина, труд и рад, доводе до великих резултата. Нека буду истрајни на свом путу до здравља, у чему им много помаже овај камп, др Калинић и сви лекари, којима се захваљујем и поздрављам их, посебно сада у тешкој борби коју воде са својим пацијентима против коронавируса, казао је Вучевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)