ДИПЛОМЕ НА ФАКТУРУ? Алтернатива поднела кривичну пријаву против директорке водовода у Херцег Новом

В. ВУЈНОВИЋ

24. 08. 2021. у 06:34

ГРАЂАНСКИ покрет Алтернатива Црна Гора поднео је Основном државном тужилаштву у Херцег Новом кривичну пријаву против директорке Водовода и канализације Оливере Доклестић.

ДИПЛОМЕ НА ФАКТУРУ? Алтернатива поднела кривичну пријаву против директорке водовода у Херцег Новом

Фото В. Вујновић

Навели су да постоји основана сумња да је она злоупотребила службени положај, склапала уговоре без тендера, а појединим радницима платила дипломе како би остварили боље позиције у фирми. Доклестићева каже да су то непоткрепљени и неистинити наводи, те да Водовод има документацију за све за шта их Алтернатива оптужује.

Веско Пејак из Алтернативе објашњава да имају документацију која показује да је Доклестићева злоупотребила положај и да је у више наврата склапала уговоре на износе који прелазе суму која је дозвољена законом као максимална без тендера за јавне набавке.

- Предузеће ВиК платило је фактуру једној образовној установи у Широком Бријегу. Нека утврди ОДТ да ли је то истина, а ми мислимо да је та фактура плаћена за куповину диплома одређеним људима који раде у ВиК. Знамо да је та фактура око 8.500 евра и да је 11 људи било укључено у ту малверзацију. Ми смо доставили списак људи и извод из рачуна који доказују да је обављена уплата тој образовној установи - казао је Пејак.

Доклестићева каже да је Водовод за 11 радника платио дошколовавање за пети степен стручне спреме, водоинсталатера, читача водомера, контролора, за ауто-механичара и шефа аутомеханичарске службе и службе водоводне мреже.

- То су све људи који су у Водоводу запослени десет, 15 и више година и то је требало раније да се уради. Никоме нису купљење дипломе, плаћено је дошколовавање у легалној школи у Широком Бријегу. Сваки исплаћени евро покривен је фактурама школе "Веритас".

Оливера Доклестић, Фото Архива

Они већ више од годину похађају те школе и само је један радник завршио и диплому верификовао у Црној Гори. Све је то коштало нешто више од осам хиљада евра, све је поткрепљено документима и некоректно је што је неко из Водовода изнео те податке јер то није могао да уради нико други - објаснила је Доклестићева.

За Алтернативу су спорни и послови са фирмом "Оки транс".

- Неке фактуре су износиле више од 10.000 евра. Не знам да ли људи из ВиК знају и да ли су упозорени да је то кривично дело и за то се може затворски одговарати - навео је Пејак.

За ангажовање фирме "Оки транс" за ископе и коришћење багера, Доклестићева каже да је расписан тендер на износ од 14. 900 евра, али је планирана финансијска граница прекорачена и достигле 26.000 евра, али је све потпуно покривено, радним налозима, фактурама фирме "Оки транс", уверава Доклестићева.

ПОЛИЦИЈА ЋЕ НАЋИ "КРТИЦУ"

ОВО што ради Алтернатива, за директорку Доклестић је некоректно и једнострано. Она је ангажовала полицију да испита како је документација изношена из фирме, јер због тога ће неко бити санкционисан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)