ОД ВИШКА ГЛАВА БОЛИ: Инспектори открили "прикривање" промета угоститеља, због 30 евра вишка е у каси, наплаћена казна 10.000 евра

З. З.

16. 08. 2021. у 07:39

ЗАКОН о електронској фискализацији у промету роба и услуга обавезујући је за пореске обвезнике од 1. јуна и до сада је, према подацима Управе прихода и царина, фискализовано више од 22.000 пореских обвезника.

ОД ВИШКА ГЛАВА БОЛИ: Инспектори открили прикривање промета угоститеља, због 30 евра вишка е у каси, наплаћена казна 10.000 евра

Фото Б. Дабић

Међутим, иако систем подразумева издавање рачуна са кодом, има оних који су нашли "рупу у закону", па како кажу у Управи, евидентирали су пореске обвезнике који поткрадају државу.

Један од примера је и град хотел Свети Стефан. Порески инспектори су открили да су радници компаније "Адријатик пропертис" - закупца, бизнисмена Петроса Статиса, наплаћивали паркинг, а нису издавали фискалне рачуне.

- Инспекција је у каси пронашла 30 евра вишка у односу на оно што је куцано. Зато су изрекли казну од 10.000 евра на лицу места, а закупац је тај износ одмах уплатио - саопштено је из Управе прихода и царина.

Менаџмент компаније проверио је све и утврдио да их радници поткрадају, па су првобитно смењени са тог радног места, а након целог поступка и провере отказан је уговор о раду тројици запослених.

Кршења закона има у ресторанима, кафићима, на плажама, шанковима на отвореном, каже Александар Дамјановић, директор Управе. Они приказују мањи промет од оствареног и то ће, поручује, бити под посебном пажњом инспектора.

- Такве ћемо санкционисати према ономе што закон прописује. То могу бити казне од 500 до 40.000 евра. Свакодневно је на терену 30 или 40 инспектора. Они нису у могућности да исконтролишу десетине хиљада објеката широм државе, али зато очекујемо од гостију, туриста и грађана да буду инспектори. Конкретно, да пријаве ако не добију фискални рачун, јер су покрадени они, али и државни буџет из којег се исплаћују плате, пензије, социјале - навео је Дамјановић.

ПРИЈАВЕ ПОТРОШАЧА

ЗБОГ могућих малверзација, неиздавања фискалних рачуна, односно поткрадања државе и грађана на тај начин, Управа прихода је у сарадњи са Министарством финансија осмислила кампању за потрошаче.

- Уколико им се не достави фискални рачун у објекту за услугу или робу они нису дужни да плате ту услугу и ту робу. Једини начин да се до краја овај процес спроведе је да се пореске обавезе измирују - нагласио је Александар Дамјановић.

На порталу "буди одговоран" током јула пријављено је 240 случајева неиздавања фискалних рачуна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)