"ЗАУСТАВИТЕ ВЕЛИКОСРПСКО ЛУДИЛО!" Комите кукају код западних амбасада и нападају Вучића због устоличења Јоаникија

В. К.

14. 08. 2021. у 17:21

ПАТРИОТСКО-КОМИТСКИ савез поводом најаве да ће се на Цетињу 4. септембра устоличити митрополит црногорско-приморски Јоаникије и доласка патријарха српског Порфирија упутио је апел амбасадама САД, Велике Британије, Европске уније, Немачке, Албаније, Словеније, Хрватске и Босне и Херцеговине, да „својим угледом и угледом држава коју представљају, помогну да се заустави великосрпско лудило“!

ЗАУСТАВИТЕ ВЕЛИКОСРПСКО ЛУДИЛО! Комите кукају код западних амбасада и нападају Вучића због устоличења Јоаникија

Фото В. К.

Поручили су да је, како кажу, "великосрпска и клерикална власт која води Црну Гору у пропаст", свесна значаја Цетиња за Црну Гору.

- Зато намеравају да усред нашег светог манастира, усред срца Црне Горе, устоличе на верској церемонији митрополита Српске православне цркве Јоаникија, не зато што је такав верски обичај, већ да покаже Црногорцима да имају бруталну моћ да понизе, омаловаже и оспоре црногорски идентитет и нацију - истиче се у писму, указујући да је "Српска православна црква, црква државе Србије", а да је "Митрополија црногорско-приморска тек један део те стпске цркве". 

- Са својом политиком посрбљавања Црногораца, никада није постала црква верујућих Црногораца, већ је гледамо као део великосрпског апарата, који кроз власт, медије, уз помоћ Србије и њеног врха, на челу са Александром Вучићем, чини све да зада коначни ударац Црној Гори и претвори је у део „српског света“, без свог имена и презимена црногорског. Инсистирање премијера Здравка Кривокапића, председника Скупштине Алексе Бечића и низа других чинилаца власти, да се устоличене Јоаникија који не признају црногорски народ, цркву и језик, обави баш на Цетињу, и то у присуству патријарха СПЦ Порфирија, покушај је изазивања сукоба у Црној Гори, са несагледивим последицама. Нема те силе која ће обуздати или спречити бунт народа уколико се завијоре заставе Стбије на Цетињу – то би била тешка провокација која би покренула катастрофу - поручили су из Патритско-комитског савеза.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)