ЈОШ 2.000 ЋАТА НА ЈАСЛАМА: Упркос плану оптимизације, који је усвојен пре неколико година, државни апарат све шири

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

05. 08. 2021. у 08:38

БРОЈ запослених у јавној управи, уместо да се смањује, како то предвиђа план оптимизације државних службеника усвојен још пре неколико година, годинама се повећава.

ЈОШ 2.000 ЋАТА НА ЈАСЛАМА: Упркос плану оптимизације, који је усвојен пре неколико година, државни апарат све шири

Фото М. Лабудовић

Да је нова влада наставила са праксом претходне, показује и кадровски план који предвиђа да се ове године запосли укупно више од 2.000 извршилаца у јавној управи.

Делимични кадровски план органа државне управе и Владиних служби за 2021. годину, који је Влада усвојила на последњој седници, предвиђа да се државни апарат до краја године увећа за укупно 2.106 службеника, од чега је до сада у радни однос примљено 1.320.

Број запослених у јавној управи повећан је за осам одсто и у претходне две године, иако је Планом оптимизације до 2020. било предвиђено смањење броја радника. Тако је на крају 2020. године у јавној управи радило 55.428 грађана, уместо 48.063, колико је било предвиђено.

Да оптимизација није дала резултате које је требало, те да је у јавној управи остао превелики број запослених, сматрају и у Социјалистичкој народној партији

- Сведоци смо да оптимизација јавне управе, која је започета још за време власти ДПС, није дала резултате. Нажалост, ни нова Влада није успела да се озбиљније позабави овим питањем, а најава нових запошљавања, свакако, не даје наду да ће се у скорије време стање побољшати - казали су за "Новости" из те партије.

Како оцењују, једно од могућих решења да се ситуација у државном апарату реши је и да се нађе начин да се омогући одлазак у пензију оним кадровима који испуњавају услове за то.

Такође, младим генерацијама требало би приближити приватно предузетништво, како би их се што мање, након завршених студија, опредељивало за јавну управу и да се на тај начин растерете државне службе.

Када је у питању ова година, највише службеника - 42 ангажовано је у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма. Министарство капиталних инвестиција запослиће њих 20, а ресор економског развоја 14. Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија и ресор пољопривреде, шумарства и водопривреде запослиће по 11 службеника.

Министарство здравља планира да запосли девет нових службеника, ресори правде, људских и мањинских права и вањских послова по осам, док је Управи за спорт и младе потребно пет службеника, Секретаријату за законодавство четири, те Управи за угљоводонике три. Генерални секретаријат Владе Црне Горе запослиће два службеника, а по једног Управа за кадрове и Завод за метрологију.

ТЕК ШЕСТ СТИЧЕ УСЛОВ

У 2021. години планирано је запошљавање шест приправника од чега четири са високим образовањем и два са средњим образовањем, наводи се у Владином документу, у којем стоји и да је број службеника који ће испунити услов за одлазак у пензију у овој години - шест.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)