ГЕРОНТОДОМАЋИЦАМА МАЛА ПЛАТА? Црвени крст Пљевља привремено обуставља програм „Помоћ у кући“

М. Д.

03. 08. 2021. у 22:02

ОПШТИНСКА организација Црвеног крста Пљевља донела је одлуку да, од почетка августа, привремено обустави програм „Помоћ у кући“.

ГЕРОНТОДОМАЋИЦАМА МАЛА ПЛАТА? Црвени крст Пљевља привремено обуставља програм „Помоћ у кући“

Фото: М. Д.

Одлука ОО Црвеног крста уследила је након више жалби геронтодомаћица које су затражиле од Министарства финасија и социјалног старања да помогне како би се њихов материјални положај поправио.

- Када се стекну услови за наставак програма, а видећемо да то буде што пре, ми смо спремни да помогнемо нашим корсницима- казали су из ОО Црвени крст Пљевља.

Из ОО Црвеног крста Пљевља су истаклио да су изненађени оптужбама герентодомаћица када је у питању њихов материјални положај и оптужбама на рачун ове организације.
– Од 1. априла услуге герентодомаћица корсти 90 корисника по решењу Центра за социјални рад. Један део услуге герентодомаћица, по том уговору о делу, користио је осам сати, а један део 16 сати месечно. У складу са правилником о ближим условима за остваривање права на основу програма „Помоћ у кући“ - наводи се у саопштењу.

Даље се наводи да је овој години дошло до измена у финансирању тако да један део корисника учествује у партиципацији у зависности од својих прихода, а део рефундира Министарство финансија рада и социалног старања на тај начин што уплаћује средства Црвеном крсту Црне Горе.

– Укупна средства за јул месец у бруто износу била су 2.430 евра. Из уговора о делу тачно је наведено колико имају радних часова и од тога им зависе примања, тако да су у јуну, четири имале 104, четири герентодомаћице имале 112, а две 120 радних сати. Што значи да примања нису била иста, већ су се кретала од 149 до 172 евра. На овај износ обрачунати су порези и доприноси, тако да је нето уплата била 2.155 евра. Остали део уплаћен је за њихове трошкове превоза, књиговодствене услуге, а један мали део за канцеларијски материјал - саопштено је из Општинске организације Црвеног крста Пљевља.

Они кажу да су геренетодомаћице заборавиле да су два месеца примале једнократну помоћ, тако да су све, та два месеца примале по 220 евра.

– У јуну су примиле по 25 еВра за превоз. Што се тиче годишњих одмора овим уговором то није регулисано, али када им је год требао један или више слободних дана излали смо им у сусрет. Црвени крст је када је год могао помагао у намирницама и средствима за личну хигијену. Сигурно је да су ови подаци тачни јер смо у целокупном периоду имали контролу, а извештаје слали Црвеном крсту Црне Горе, за сваки месец појединачно, тако да нас чуде њихове свакодневне сумње да неко троши њихова средства - казали су из ОО Црвеног крста.

Геронтодомаћице из Пљеваља предходних дана позвале су министра финансија и социјалног старања, Милојка Спајића да помогне како би се њихов материјални положај поправио. У јавном позиву оне су навеле да раде за 149 евра, да немају дана одмора, да им нико не финансира додатне трошкове рада, као што је превоз и коришћење телефона. Притом, оне су изразиле сумњу у исправност поступања пљеваљског Црвеног крста, који спроводи програм “Помоћ у кући”.                                      

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)