КЛИЈЕНТИ БЕЖЕОД АЦА: Прва банка, филијала некадашње власти, у великим проблемима

В.КАДИЋ

04. 08. 2021. у 08:38

ОД почетка године државне компаније су повукле 13,1 милион евра депозита из Прве банке, а ако се тај тренд настави може изазвати сумњу у способност банке да настави пословање по начелу сталности.

КЛИЈЕНТИ БЕЖЕОД АЦА: Прва банка, филијала некадашње власти, у великим проблемима

Фото Архива Новости

Ово је наведено у извештају ревизора Crоwр МНЕ који је објављен на сајту Централне банке Црне Горе. Познато је да је појединачно највећи акционар банке Ацо Ђукановић, брат председника Црне Горе и лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића (41,5 одсто) који преко неколико повезаних фирми контролише још око 15 одсто акција.

Електропривреда Црне Горе, као државно предузеће има 19,8 одсто акција.

Председник одбора директора ЕПЦГ Милутин Ђукановић затражио је од Прве банке извештај екстерне супервизије квалитета активе.

Фото Архива Новости

Небојша Медојевић, један од лидера Демократског фронта, упозорава да је Прва банка у великим проблемима и да гувернер ЦБЦГ не сме да ћути. Он, за "Новости", каже да након више година међународне подршке и игнорисања пеглања биланса и пребацивања лоших кредита другим банкама, фондовима, ИРФ од стране Прве банке, ствари се драстично мењају.

- ММФ је тражио од ЦБЦГ ванредну супервизију квалитета активе Прве банке и ангажован је PWC из Немачке да уради QАР, који је показао велику рупу у билансима. Покушај маневра проблематичних кредита и некретнина преко једног чешког фонда није успео и први резултати супервизије показују да Прва банка има негативан капитал - каже Медојевић.

БЕЗ ПОМОЋИ ПРИВАТНОЈ ФИРМИ

ПРВА банка је под посебним надзором ММФ и Светске банке већ десет година, али су Ђукановићи успевали да обезбеде да их ове међународне организације не дирају. Позивам Владу, ЕПЦГ, ИРФ и остале државне фирме и фондове да не помажу приватну банку која је упала у проблеме због погрешних пословних одлука, да не помажу браћу Ђукановић новцем грађана - поручује Медојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)