ПРЕМИЈЕР ''ЗАБОРАВИО'' ПЛАТЕ СИНОВА: Кажњени председник Владе и седам министара јер нису пријавили потпуну имовину

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

04. 08. 2021. у 07:39

АГЕНЦИЈА за спречавање корупције казнила је премијера Здравка Кривокапића и седам његових министара са по 500 евра и то јер су пријавили непотпуну имовину.

ПРЕМИЈЕР ЗАБОРАВИО  ПЛАТЕ СИНОВА: Кажњени председник Владе и седам министара јер нису пријавили потпуну имовину

Фото Влада ЦГ, гов.ме

Колико имовине државни функционери нису пријавили није у потпуности познато. За сада су се огласили Јаков Милатовић, који је заборавио акције вредне око 49 евра, и Младен Бојанић који је саопштио да његова непријављена имовина вреди мање од износа казне.

Прекршајне налоге због кршења Закона о спречавању корупције добили су премијер и чак седам министара - Младен Бојанић, Јелена Боровинић Бојовић, Оливера Ињац, Јаков Милатовић, Ђорђе Радуловић, Тамара Срзентић, Ратко Митровић. Засад су се тим поводом огласили само Бојанић и Милатовић, који тврде да је вредност непријављене имовине далеко испод износа којим су кажњени.

Како је, за "Новости", казао Бојанић, спорна имовина подразумева део наслеђене земље и нешто акција, а које заједно не вреде ни 500 евра, са колико је кажњен.

- Последњих десет година пријављујем исту имовину и до сада нико није реаговао - казао је Бојанић.

Он је раније саопштио и да је кажњавање министара део прљаве борбе против Ђукановићевих неистомишљеника те да се радује усменој расправи у АСК.

Милатовић, који је на челу Министарства економског развоја, поручио је да га радује буђење институција у Црној Гори, укључујући и Агенцију за спречавање корупције, из "дугогодишњег зимског сна", те да је сигуран да је АЗК посвећен детаљној анализи имовине свих функционера - и претходних и садашњих, а у циљу борби против корупције на високом нивоу.

- Тачно је да нисам пријавио женин ауто "рено клио" (2012), али само зато што у тренутку именовања више није био наш - јер смо га у прошлој години и формално уступили мојој мајци. Тако да остаје да сам крив због непријављивања 247 акција у предузећу "Монтенегро експрес" које сам купио када сам био студент, а које су по последњој котацији имале цену од 0,2 евра по акцији, што значи да је вредност моје непријављене имовине била пуних 49 евра - саопштио је Милатовић.

Када је реч о првом човеку црногорске Владе, у његовом имовинском картону нису наведени приходи његових синова, иако се у истом наведени као чланови домаћинства.

"КРИВЦИ" Министри Јаков Милатовић и Младен Бојанић, Фото Приватна архива

Наиме, иако је навео да живи у истом домаћинству са двојицом синова, Миланом и Јованом, није навео њихове приходе. Милан је, према евиденцији Централног регистра привредних субјеката, сувласник фирме "Алтмед" са тетком Јадранком Вуковић, док је Милош, који према имовинском картону више није члан домаћинства премијера Кривокапића, директор те компаније.

Са друге стране, АСК годинама тврди да су иницијативе против председника Мила Ђукановића због непријављивања увећања имовине у месту Кочани, на територији Никшића, неосноване. Ипак, објекти које је Ђукановић државним органима пријављивао као "рушевине" на снимцима из ваздуха јасно се виде и то је више пута АСК пријављивао НВО МАНС.

КАЗНЕ ДО 2.000 ЕВРА

ЗАКОНОМ о спречавању корупције је прописано да је јавни функционер дужан да у извештајима о приходима и имовини достави тачне и потпуне податке, те да су у случају не поступања по том правном акту прописане новчане казне од 500 до 2.000 евра. Како су објаснили из АСК, с обзиром на то да су свима из Владе издати прекршајни налози, изречена им је најнижа новчана казна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)