ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ ИСТИ КАО МИЛО ЂУКАНОВИЋ: Милан Кнежевић објаснио шта ће бити ако у Црној Гори дође до договора

Novosti online

03. 08. 2021. у 16:08

ОПИСУЈУЋИ тренутну политичку ситуацију у Црној Гори, посланик Демократског фронта Милан Кнежевић цитирао је Николу Пашића који је пред почетак Првог светског рата рекао „Спаса нам нема, пропасти нећемо“, и нагласио да ДФ свакако неће одустати од својих принципа и онога што су обећали грађанима у предизборној кампањи

ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ ИСТИ КАО МИЛО ЂУКАНОВИЋ: Милан Кнежевић објаснио шта ће бити ако у Црној Гори дође до договора

Фото архива

- Навикли смо и на горе, више смо били по затворима него у скупштини и на функцијама, тако да „све што бива, ми смо му наредни“ - рекао је Милан Кнежевић и нагласио да очекује да њихове колеге, мањи коалициони партнери прихвате реалност и пронађу договор у интересу грађана.

- Ако договора не буде, чека нас техничка влада, припремићемо изборе, а ми ћемо очистити списак и што бисмо ми у „Зети“ рекли - „па шта ко понесе“ - објаснио је Кнежевић.

Премијерова велеиздаја

Посланик ДФ је нагласио да он нема замерки у идеолошком контексту према вицепремијеру Дритану Абазовићу и председнику скупштине Алекси Бечићу, јер они имају потпуно различите ставове од идеологије коју он заступа, а то да ли су они обманули своје бирачко тело, како је рекао, то ће показати будући избори.

Међутим, Милан Кнежевић је уверен да би Алекса Бечић добио знатно мање гласова да је за време изборне кампање саопштио да ће они гласати за резолуцију о Сребреници, подржати прећутно санкције Русији, протерати српског амбасадора и остати при одлуци о признању такозване државе Косово.

- С друге стране, оно што ми сматрамо да је класичан бруталан шамар велеиздаје јесте понашање премијера Здравка Кривокапића који је био на нашој листи, који је био из наше идеолошке матрице и који је почео да реализује оно што није био наш предизборни програм, све оно против чега смо се борили, што је у супротности с нашом идеологијом - истакао је Кнежевић.

Ако сад направите кратку анализу између спољне и унутрашње политике Мила Ђукановића и Душка Марковића и унутрашње и спољне политике Здравка Кривокапића, скоро да и нема разлике, сматра Кнежевић и додаје да му се чини да је Кривокапић у неким елементима још радикалнији у односу на нека идеолошка и национална питања.

СПЦ неће пристати на уцене

- Да сам ја на месту премијера Кривокапића, давно бих поднео оставку јер тако налажу правила парламентарног живота и демократије - рекао је Кнежевић и додао да мисли како време буде више пролазило, да ће Кривокапић све више падати „у неку врсту политичког заборава, презира и разочарања” као што је то било пре неколико дана када су га звиждуцима дочекали у Беранама.

Читава Црна Гора зна да Здравко Кривокапић у суштинском смислу више није премијер, нагласио је Кнежевић.

- Он нема подршку 27 посланика, мислим да нема ни подршку ових 14 посланика, већ Демократе и Ура у ствари подржавају неке своје интересе у тој влади - сматра Кнежевић.

Тиме што Кривокапић не жели да потпише темељни уговор са Српском православном црквом он је изневерио и литије и очекивања грађана, њих 133.275 гласача који су у огромном броју гласали за њихову коалицију, истиче лидер ДФ.

Утицај страних амбасада на политику у земљи

Стране амбасаде и неки елементи који се представљају као кључни за регион врше утицај на политичку сцену у Црној Гори и то је више него очигледно, а Кривокапић, Абазовић и Бечић су и својим активностима, али и неким својим изјавама то јасно потврдили, сматра Кнежевић.

Он је то илустровао и случајем формирања владе 4. децембра, када су, како каже, касније објављене информације и документа у црногорским медијима недвосмислено показале да су ову владу саставиле амбасаде и страни фактори.

- Очигледно је да они предлажу и подржавају један поступак и процес кохабитације између Мила Ђукановића и делова парламентарне већине као што су Демократе и Ура, јер је потпуно несхватљиво да још није дошло до демонтаже Ђукановићевог режима, несхватљиво је да још нисмо формирали анкетни одбор који би покренуо парламентарну истрагу везану за све оне наводе Душка Кнежевића о криминалним активностима Мила Ђукановића, његових чланова фамилије и најближих сарадника, тако да, чини ми се, читава ова ситуација од 4. децембра, када је формирана влада, могла би се подвести под један контекст, а то је да су Кривокапић, Абазовић и Бечић у некој фази сарадње и да се више срећу између себе него с нама који подржавамо ову владу! - рекао је Кнежевић.

Оно што сада премијер ради јесте потцењивање СПЦ и нашег патријарха да један усаглашени уговор потпуно ревидира и пошаље нови документ који није усаглашен с оним што су потребе СПЦ у ЦГ, каже Кнежевић, и наглашава да по свему што смо видели патријарх, митрополит и Синод СПЦ неће пристати ни на какве уцене Здравка Кривокапића.

Односи са Србијом

Ми смо се залагали за најбоље могуће односе са братском државом Србијом, за отварање простора за инвестиције, нова радна места, економско снажење, као и за духовно, културолошко, цивилизацијско јер по мени ми смо један народ, каже Кнежевић и да за то што кочи добре односе Србије и Црне Горе треба питати управо Кривокапића, Абазовића и Бечића.

- Оно што је такође евидентно јесте да су доминантно Срби у Црној Гори извојевали ову победу и својим деловањем омогућили да Здравко Кривокапић буде премијер, надајући се да ће он побољшати односе са Србијом - подсећа Кнежевић и додаје да он, међутим, не да није побољшао односе са Србијом већ су они и погоршани и то је још један од разлога због чега је Кривокапић изгубио подршку у бирачком телу и у коалицији на чијој листи је био.

Србија је лидер у региону, доживљава економски процват захваљујући политици Александра Вучића и Српске напредне странке, и, како Кнежевић сматра, то је постао главни проблем ове владе, која уместо да буде срећна због тога и искористи те могућности да сарађује са Србијом, улази у отворену конфронтацију са Србијом и са српским народом, не потписујући темељни уговор, изгласавајући резолуцију о Сребреници...

- Чини ми се да се у Црној Гори, деловима БиХ, Албанији, Северној Македонији покушава направити нека лансирна регионална рампа против Србије и српског народа и ја заступам тезу да ми у будућности треба да се бранимо као народ, да су то литије показале и да треба да пошаљемо јасну поруку да мени не може као Србину бити добро у Црној Гори ако је неком  Србину на Косову и Метохији лоше или је лоше Србину у РС или Србину у Крушевцу - тврди Кнежевић, и напомиње да „сви заједнички имамо обавезу да одбранимо оно што су витални национални интереси српског народа“.

- Ја ћу се супротставити свим покушајима напада на Србију због тога што она економски напредује и ствара основе да за десет година буде најнапреднија земља на Балкану око које ће се отимати и ЕУ и САД, али и Русија и Кина.

Могу сам себе да заштитим

- Немам дилему да је мој живот угрожен од 2016. године, када сам оптужен за државни удар у нотираној фарси Мила Ђукановића, па све до данашњих дана, укључујући различите инциденте кроз које сам прошао као председник одбора за безбедност и одбрану и физичке нападе на мене - рекао је Милан Кнежевић, образлажући зашто је затражио дозволу за ношење оружја.

- Нисам тражио да ми држава обезбеди заштиту какву већ имају деца функционера, деца премијера Кривокапића - истакао је Кнежевић и додао да само тражим да му се омогући да у самоодбрани може да реагује на адекватан начин.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)