НИ ПО ТРИ ЛИТРЕ УЉА НЕМА ЗА СВЕ: Банка хране упозорава - држава заборавила да је велики број Црногораца на рубу опстанка

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

03. 08. 2021. у 06:34

ПРЕМИЈЕР Здравко Кривокапић пре неколико дана саопштио је да ће просечна плата у Црној Гори до 2025. године бити око 1.000 евра.

НИ ПО ТРИ ЛИТРЕ УЉА НЕМА ЗА СВЕ: Банка хране упозорава - држава заборавила да је велики број Црногораца на рубу опстанка

Фото "Новости"

Ипак, грађани ће до тада морати да се задовоље са помоћи од непуних пет евра, колико коштају три литре уља које ће добити најугроженији. Да ни ту скромну помоћ неће добити сви којима је социјална подршка потребна, поручили су из НВО Банка хране.

Из те невладине организације су, поводом најаве да ће око 25.000 људи од државе добити помоћ од три литра уља, казали да је та информација довела до бурних реакција грађана у стању социјалне потребе. Подсетили су да ће ту врсту помоћи добити корисници материјалног обезбеђења породице, које износи од 63 до 120 евра и пензионери са најнижом пензијом од 145 евра.

- Сви остали који се налазе у стању социјалне потребе, званично четвртина становника Црне Горе, незванично скоро половина, биће ускраћени за ову скромну помоћ државе - саопштено је из Банке хране, где истичу да држава још не зна број људи којима је помоћ потребна, нити грађани знају коме да се обрате како би превазишли егзистенцијалне проблеме који су их задесили.

Да неће добити ни најављени социјални бон, који је предлог Банке хране претходних десет година, прибојава се велики број људи који живе на ивици егзистенције. Према њиховим речима, бесплатно летовање које је најавила Влада за становнике поплављених подручја богатих европских држава, остаће сан за хиљаде малишана у Црној Гори.

- Они неће бити ниједан дан на мору, па се питамо чије бриге више муче нашу Владу - да ли наших малишана, или оних који живе у економски развијенијим државама - каже се у саопштењу.

Још један од проблема на који указују из Банке хране је и то да је минимална потрошачка корпа више од 650 евра, а да у њу неправедно не улази станарина.

- Све испод овог износа говори о животу испод сваког минимума, што може бити податак од користи Министарству социјалног старања за израду Стратегије за борбу против сиромаштва - казали су из те НВО.

- У Црној Гори постоји социјални картон где је све дигитализовано и у електронској форми, тако да би било релативно лако увести привремене измене у систему социјалне заштите.

ПОДЕЛИЋЕ 64.000 ЛИТАРА

КАКО је саопштено из Министарства финансија и социјалног старања, помоћ у виду три литре уља добиће корисници материјалног обезбеђења којих је 8.164 и 16.343 пензионера са најнижом пензијом. Подсетили су да је на предлог Министарства економског развоја, Влада определила 64.000 литара уља, које је набављено истовремено са пшеницом из увоза и уписано као државна имовина за помоћ најугроженијем становништву.

ПУТОВАЊА

ИАКО је Црна Гора погођена економско-социјалном кризом, а све више грађана на рубу егзистенције, држава је и даље "широке руке" када су у питању службена путовања. Према буџету за 2021. годину, за службена путовања предвиђено је 1,24 милиона евра, од чега је највише намењено за трошкове Министарства одбране, нешто преко 375.060 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)