ЂЕТИЋИ “ЈАЧИ” ОД НАУКЕ: Сваки пети грађанин Црне Горе верује у теорије завере о вакцинама

Novosti online

02. 08. 2021. у 00:45

СВАКИ пети грађанин Црне Горе, односно 20 одсто становништва, верује у теорије завере о вакцинама, показало је истраживање које је у марту ове године спровела истраживачка агенција Ипсос, на национално репрезентативном узорку. Истраживање је спроведено уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и УНИЦЕФ-а.

ЂЕТИЋИ “ЈАЧИ” ОД НАУКЕ: Сваки пети грађанин Црне Горе верује у теорије завере о вакцинама

Фото: "Новости"

Да је сумња у вакцине повезана с понашањем грађана током пандемије показују подаци према којима људи који верују у теорије завере о вакцинама у много већем проценту верују и у теорије завере о вирусу корона и кажу да се не би вакцинисали. Истраживање указује да је поверење у науку, здравствене институције и стручњаке кључно за јавно здравље.

- Наиме, у теорије завере о вакцинама више верују родитељи који не верују лекару свог детета, као и грађани који немају поверења у здравствене установе и Универзитет. Такође, они који не верују у науку, али верују у натприродне, паранормалне појаве које данашња наука не може да објасни чешће верују у теорије завере о вакцинама - саопштено је из УНИЦЕФ-а.

Да је јавна дебата о вакцинама неопходна како би се разговарало о свим недоумицама грађана и јачало поверење у здравствени систем указују подаци према којима у теорије завере о вакцинама више верују родитељи који су забринути да би њихово дете могло имати озбиљне нежељене последице од вакцине, да нека од вакцина коју дете добије није безбедна, као и да вакцина можда неће спречити болест.

Такође, у теорије завере о вакцинама у већем проценту верују родитељи који кажу да када би данас добили бебу, не би желели да она прими све препоручене вакцине, као ни ММР.

Колико је медијска писменост значајна за јавно здравље, како је саопштено из УНИЦЕФ-а, указују подаци о томе да у теорије завере о вакцинама више верују грађани који били су изложени великом броју нетачних информација о вирусу корона, као и они који се често осећају фрустрирано када траже информације на ову тему и који никад или ретко проверавају информације на које наиђу са онима у главним информативним медијима попут ТВ дневника, радија, интернет портала или штампе.

Фото Depositphotos

Да је јачање културе дијалога кроз медијску писменост и јавну дебату о вакцинама битно указују подаци да у теорије завере о вакцинама више верују грађани који кажу да су престали да буду пријатељи с неким јер се није сложио с њиховим ставовима.

- Истраживања широм света о веровањима у разне теорије завере указују да често постоји веза између ставова према теоријама завере и погледа на друштво и људска права. То се уочава и у црногорском истраживању: људи који верују у теорије завере о вакцинама у већем проценту сматрају да се Влада превише меша у свакодневни живот људи и да би Влада требало да престане да говори људима како да живе свој живот. Такође, они чешће тврде да се отишло предалеко у инсистирању на једнаким правима у Црној Гори, као и да велики број проблема у данашњем друштву потиче од рушења традиционалне породице у којој мушкарац ради, а жена остаје код куће - саопштено је из УНИЦЕФ-а,

Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио је 821 испитаника старости 18 или више година широм земље. Прикупљање података обављено је у периоду од 24. до 26. марта ове године.

(Вијести)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)