ДЕМОКРАТЕ ОСПОРАВАЈУ БУЛАТОВИЋА: Седница Скупштине на којој је требало да се изабере нови Тужилачки савет није одржана

В. КАДИЋ

02. 08. 2021. у 08:38

ПОСЛЕДЊЕГ јулског дана истекао је рок за избор новог Тужилачког савета, упркос томе што су готово све партије парламентарне већине (осим Демократа) биле за то да се у току дана одржи седница Скупштине и изгласају нови чланови ТС, а пошаљу у прошлост кадрови који су, по оцени власти, слепо служили бившем режиму Мила Ђукановића.

ДЕМОКРАТЕ ОСПОРАВАЈУ БУЛАТОВИЋА: Седница Скупштине на којој је требало да се изабере нови Тужилачки савет није одржана

Скупштински одбор за правосуђе / Фото Скупштина ЦГ

Њима је век продужен упркос подношењу иницијативе председнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу да се 31. јула одржи парламентарна седница и буде изабран нови ТС. Демократама је била спорна кандидатура познатог адвоката др Николе Булатовића, сумњајући да иза њега стоји Демократски фронт.

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић позвао је све партије, а нарочито оне из већине, да покажу политичку одговорност тако што ће изабрати неполитички, а професионалан Тужилачки савет. Он је оценио да избор нових чланова ТС у складу са недавно усвојеним законима о тужилаштву представља кључни корак ка успостављању независног и професионалног врховног државног тужилаштва и почетак озбиљне и беспоштедне борбе против корупције и организованог криминала на високом нивоу.

- Интереси грађана и државе су изнад сваког појединца и сваке политичке партије. Промене у тужилаштву нису могуће без храбре одлуке Скупштине - написао је Кривокапић на "Твитеру".

Јован Вучуровић, посланик Демократског фронта, казао је, за "Новости", да због подршке специјалном државном тужиоцу Миливоју Катнићу и незаказивања седнице, председник Скупштине Црне Горе заслужује да буде смењен.

- Врло је просто - онај који се противи изгласавању новог Тужилачког савета, тај подржава криминал Мила Ђукановића и Миливоја Катнића. Овде мислим и на политичке структуре и на поједине амбасадоре који су се протеклих дана отворено мешали у унутрашње ствари Црне Горе и били гласни у одбрани корумпираног тужилаштва - истиче Вучуровић.

Саговорник "Новости" наглашава да се баш када је дошло време да се демонтира Ђукановићев режим, појављују политичке структуре које спречавају главну реформу у тужилаштву.

- Уста су им била пуна приче о реформама. Не знамо који су прави мотиви да Демократе буду против свих који желе да се изгласа нови Тужилачки савет, али понављам да тим чином спасавају од смене Миливоја Катнића и све оне због којих је тужилаштво деценијама означено као партијска институција која је под директном контролом Мила Ђукановића - поручио је Вучуровић. - Разлози које Демократе помињу као мотив да не гласају су смешни и само су изговор, јер Бечићу није ваљао Никола Булатовић, један од најбољих адвоката у Црној Гори, а ваља му један Миливоје Катнић.

НИСАМ ПОЛИТИЧКИ АДВОКАТ

- НИКАДА нисам био члан ниједне политичке партије, нити сам данас, нити сам се бавио политиком. Они који тврде да јесам нису за то понудили никакве чињенице. Ја сам доктор наука, био сам дугогодишњи судија вишестепеног суда и државни правобранилац међународно признате државе од 10 милиона становника. Као адвокат заступао сам две политичке партије и то: Либерални савез до 2005. године и СНП до 2014, а од појединаца из политке: Момира Булатовића, Андрију Мандића, Славена Радуновића, Весну Перовић, Миодрага Живковића - рекао је др Никола Булатовић, адвокат.

УЦЕНА

ПОСЛАНИЦИ Демократске Црне Горе Момо Копривица и Борис Богдановић саопштили су да нико нема право да са појединцем уцењује избор комплетног састава ТС, тврдећи да се предлог за избор чланова ТС може разматрати на пленуму само када га утврди матични одбор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)