НОВА ПРАВИЛА У ЦРНОЈ ГОРИ: Ево шта је од сада потребно за улазак у угоститељске објекте

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

31. 07. 2021. у 09:35

ЗА улазак у унутрашњост објекта сада је потебна потврда о вакцинацији, прележаном корона вирусу, негативан PCR тест или брзи антигенски тест.

НОВА ПРАВИЛА У ЦРНОЈ ГОРИ: Ево шта је од сада потребно за улазак у угоститељске објекте

Фото: Депоситпхотос

То правило важи за госте, али и за све запослене у угоститељству. Дигитална ковид-потврда којом ће се ови услови проверавати данас ће моћи да се преузме онлајн, саопштили су из Министарства здравља.

Новим мерама против ширења вируса корона које су јуче ступиле на снагу, а важиће до 20. августа, за улазак у унутрашњост угоститељских објеката и ноћне клубове и дискотеке, неопходно је да особа испуњава један од четири услова - поседује доказ да је у целости вакцинисана или је примила прву дозу, има негативан PCR тест који није старији од 72 сата, доказ да је преболовала ковид-19 или негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати. Исти услов морају да испуне и сви запослени у угоститељству, саопштио је директор Института за јавно здавље, Игор Галић и додао да малолетни неће бити у обавези да испуњавају поменуте услове, осим при уласку у дискотеке или ноћне клубове.

Фото Press

Под истим условима дозвољава се присуство спортским манифестацијама на отвореном и затвореном, док се масовна окупљања и фестивали који не могу да се контролишу на ограниченом простору путем националне ковид-потврде, као што су "Бокешка ноћ", карневали и слично, одлажу до 20. августа.

Како је навео Галић, власници објеката у обавези су да одреде особу која ће контролисати поседовање доказа о вакцинацији или негативним тестовима.

Новина у доношењу мера за спречавање заразе је и то да ће их убудуће доносити Влада.

Ипак, како су објаснили, Министарство здравља, на предлог ИЈЗЦГ, може и наредити мере за заштиту грађана од заразне болести, али ће о свим суштинским одлукама морати да се изјасни комплетна Влада.

Најкасније до понедељка биће доступно и преузимање Националне дигиталне потврде преко портала ездравље, а која ће садржати податке о примљеној једној или две дозе вакцине, потврду о негативном PCR тесту који није старији од 72 сата, позитивном PCR тесту који је старији од 14 дана и није старији од 180 дана, те негативном брзом антигенском тесту који није старији од 48 сати.

Генерални директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић нагласио је да ће важити и потврде које су се до сада издавале, да њихово скенирање траје две секунде, као и да ће од данас бити могуће и онлине преузимање. Д одао је да ће националну ковид-потврду која се издаје на вакциналном пункту или код изабраног лекара убудуће добијати сви који се вакцинишу. 

Фото Архива

ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН - СКЕНЕР

- С ОБЗИРОМ на то да се власници угоститељских и спортских објеката питају како ће да проверавају потврде - треба им паметан телефон са камером или бесплатна апликација за очитавање QР кода. Када камеру приближите QР коду, приказује се линк који отвара е-здравље, на ком се зеленом бојом потврђује да испуњавате макар један од четири тражена услова. QР код важи уз лични идентификациони документ - објаснио је Секулић.

* * * * * * *

РАЗМАТРАЈУ СЕ НОВА ПРАВИЛА ЗА ОНЕ КОЈИ НИСУ ПЕЛЦОВАНИ, А ЗБОГ КОРОНЕ ОДСУСТВУЈУ СА ПОСЛА

НЕВАКЦИНИСАНИМА НИЖА ПЛАТА ЗА ВРЕМЕ БОЛОВАЊА

У МИНИСТАРСТВУ здравља нису размишљали о опцији да ковид-пацијенти који нису вакцинисани сами сносе трошкове лечења, али се разматра да ли ће боловање за оболеле који нису примили вакцину и даље бити плаћено у пуном износу.

Како је казала министарка Јелена Боровинић Бојовић, тренутно се разматра опција да боловање за инфициране корона вирусом који нису вакцинисани, а које је сада 100 одсто плаћено, убудуће буде на нивоу као за оне који се разболе од неких других болести. О томе су, како је казала, разговарали, али још није донесена одлука.

Јелена Боровинић Бојовић, Фото Влада ЦГ

Уколико би се усвојиле поменуте измене, невакцинисани коју су на боловању због инфекције ковид 19 примали би плату умањену за 30 одсто. На основу важећих прописа, Фонд за здравствено осигурање послодавцима рефундира исплаћену накнаду зараде у висини 70 одсто од основа за накнаду, а највише до износа који не може бити већи од једне просечне зараде запослених у Црној Гори у претходној години.

Боровинић Бојовићева истиче да мере и правила нису одржива, уколико се не поштују. Она сматра и да увођење обавезне дигиталне потврде не оправдава оптужбе на рачун Владе да су невакцинисани грађани дискриминисани, те поручила да надлежни воде кампању која не подразумева присилу.

- Вакцина је добровољна, она мора да буде индивидуална одлука. Нисам присталица тога да се нешто ради на силу, али морамо приближити грађанима колики је значај масовне вакцинације - појаснила је она.  И. Д. С.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)