У НИКШИЋУ ОД НЕДЕЉЕ ФЕСТИВАЛ КЊИГА: Све под слоганом "Ауто(р) на корзоу"

В.К.

29. 07. 2021. у 20:13

У НИКШИЋУ ће, од 1. до 20. августа, бити одржан валики Фестивал књига. Манифестација, под слоганом „АУТО(Р) НА КОРЗОУ“, биће организована на Тргу слободе. Организатори фестивала су Удружење издавача и књижара Црне Горе и градски Секретаијат за културу, спорт, младе и социјалну политику, а покровитељ је Општина Никшић.

У НИКШИЋУ ОД НЕДЕЉЕ ФЕСТИВАЛ КЊИГА: Све под слоганом Ауто(р) на корзоу

ФОТО: В.К.

Фестивал обухвата Салон књига, на коме ће се представити 35 издавача из Црне Горе и земаља из окружења. Сусрети писаца и публике, у сегменту „Аутор на корзоу“, подразумева двадесетак различитих програма, а скоро сваке вечери представиће се по један књижевник.

Фестивал почиње у недјељу, од 20 сати, на отварању ће говорити председник Општине Марко Ковачевић и градски секретар за културу Дејан Ивановић, а отвориће га књижевник Бранко Јањушевић. 

- Циљ манифестације је да се грађанима понуде књиге по најприступачнијим ценама, а да град након дуго времена буде у знаку културе. Грађани, али и туристи и бројни Никшићани који су на летовање дошли из целог света, биће у прилици да се друже са писцима и да се детаљније упознају са њиховим делом. Такође, кроз контакте са издавачима моћи ће да се упознају и са процесом који прати објављивање књиге. Посебан програм биће намењен деци, сва три наредна викенда, уз додатне попусте.

Романом „Тиранин“  Бранко Јањушевић је направио велики камбек на највећу књижевну сцену. Његов роман „Овако“ 1985. године био је у најужем избору за некада престижну „Нинову награду“, у финалу је добио два гласа, а победио га је „Хазарски речник“  Милорада Павића, ремек-дело светске књижевности. Ове године очекујемо његов нови роман „Вас је много, а мене је више“, из кога ће ауторо говорити одломке, каже уредник програма  Горчин Благојевић.

Огромна већина од позваних писаца прихватила је учешће (њихова имена наводимо по азбучном реду презимена), а то су: Спасоје Бајовић, Милица Бакрач, Слободан Бошковић, Срећко Вучковић, Радислав Гардашевић, Душан Говедарица, Радосав Бато Ђурковић, Јанко Јелић, Владимир Косић, Радинко Крулановић, Наташа Лалатовић, Милутин Мићовић, Сава Радуловић, Радуле Ракочевић, Гордана Сарић, Софија Симовић и Александар Ћуковић. Списак учесника није коначан, а биће и неколико гостовања писаца из Црне Горе и региона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)