ДАН БИТКЕ НА ВУЧЈЕМ ДОЛУ: Митрополит Јоаникије служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру

В. К.

29. 07. 2021. у 16:47

ИЗАБРАНИ Митрополит црногорско-приморски Јоаникије служио је са свештенством и свештеномонаштвом данас, 29. јула, на празник Свештеномученика Атиногена и дан знамените битке на Вучјем долу, Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

ДАН БИТКЕ НА ВУЧЈЕМ ДОЛУ: Митрополит Јоаникије служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру

Фото: В. К.

Он је подсетио да је Свети свештеномученик Атиноген је укријепо наше претке, краља, тадашњега младога кнеза Николу и његове војводе, јунаке, те су захваљујући Божјој милости, али и својој храбрости и умећу, и слози, добили ту веома значајну битку над надмоћнијом турском војском на Вучјем долу, преноси портал Митрополије црногорско-приморске. 

Фото: В. К.

Митрополит је оценио да је Вучедолске битка имала огромни значај и да су после ње уследиле друге битке и победе и да се тако ширила Црна Гора. Нагласио је да је Господ дао благослов и победу нашим прецима јер су били сложни и сви дисали истим духом.

- На Вучјем долу су заједно Црногорци и Херцеговци однели ту велику победу. Нису се делили на једне и друге, нису делили своје претке, као што ми данас то чинимо. Нису делили свој језик,  говорили су јединим истим језиком. Нису делили своју веру и своју отаџбину јер су имали жељу као што је мала Црна Гора била слободна да се ослободи цело Српство. То је била мисао водиља краља Николе и свих наших предака. Велики датум и велика победа - беседио је изабрани Митрополит црногорско-приморски и појаснио да је краљ Никола кренуо у овај поход за ослобођење Херцеговине као носилац те велике идеје и побожни владар.

Подетио је на речи Гавра Вуковића, које је изговорио кад је прешао у Бањане, у Херцеговину, своју ђедовину: Боже, помози! Ако нам Бог да победу подигнућемо цркву Светога Саве, али нажалост није било прилике да се подигне та црква у Бањанима за његово време.

- Али пошто је постојало то завештање да се подигне црква, а будући да у том крају имају већ три цркве Светога Саве, ми смо решили да подигнемо цркву Светоме свештеномученику Атиногену. Светитељу из давних времена који је укрепио наше претке, светитељу који је из другога народа, али је заштитио наш народ - казао је владика, истичући и то као сведочанство да смо у Цркви сви једно. - У току битке забележено је како се честити кнез молио Богу и кад је видио да му Бог даје победу, узвикнуо: Слава ти Боже и Свети Василије Острошки! Уместо цркве Светога Саве у Бањанима, кнез је подигао велику цркву за покој душа црногорских и херцеговачких јунака и посветио је Св. Василију Острошком и то је данас саборни храм у Никшићу. Заслужио је честити књаз, заслужили су и наши преци, који су се борили за своје отачаство, да их поменемо и да овај велики датум обележимо. А данас на Вучјем долу је велики сабор, као што је то уобичајено. Слава Богу који је изливао толику милост на наше претке. Да се помолимо њему да ту милост не одузме од нас данас него да нас и даље греје својом благодаћу и љубављу, да нас просветљује својом  истином и правдом и својом вечном светлошћу. Њему слава, част и поклоњење сада и увек и у векове векова. Амин - казао је изабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)