ПРИВАТНЕ КЛИНИКЕ БЕЗ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ: Одбор за здравство саслушавао због одлуке о новој мрежи здравствених установа

И. Д. С.

29. 07. 2021. у 08:38

СКУПШТИНСКИ Одбор за здравство јуче је одржао консултативно саслушање челника здравствених институција у вези са новом одлуком о мрежи здравствених установа, којом би, према оцени здравствених челника, здравство требало "подићи са колена".

ПРИВАТНЕ КЛИНИКЕ БЕЗ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ: Одбор за здравство саслушавао због одлуке о новој мрежи здравствених установа

Фото Јутјуб

Одлука Владе да убудуће у здравственој мрежи буду само оне установе чији је оснивач држава, док ће за здравствене услуге које није могуће пружити у прописаном року и на задовољавајући начин у јавном здравству, склопити посебне уговоре са приватним здравственим установама и то након јавног позива који ће бити објављен у најкраћем року, за опозицију је игра са здрављем грађана.

Опозиција, негодујући због одлуке Владе, тврди да не знају да постоји монопол у сектору приватног здравства, те да ће она само нанети штету грађанима и пацијентима.

Како је навела Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) остаје непознато како ће се реаговати у хитним случајевима, када пацијенту треба преглед или интервенција коју не може добити у јавном здравству.

- Ако, на пример, пацијенту треба неко снимање, а апарат у некој од државних установа не ради, како ће се процедура по новом систему спровести. Мораће да чека расписивање позива и склапање уговора. То што упорно понављате да ће приватне установе радити само оно што није могуће у јавном здравству, а имамо ситуацију да се у Клиничком центру неке анализе час раде, час не раде, скенер такође, мени то личи на игру са здрављем и животом грађана - казала је Драгиња Вуксановић Станковић.

Представници здравствених органа, са друге стране, наводе да се претходних година могућност лечења у приватним клиникама злоупотребљавала, да су се приватницима давале огромне суме новца, а да је за неке од плаћених услуга могло бити пружено и у оквиру јавног здравства. Бранећи овакву одлуку Владе, в. д. директора Фонда за здравствено осигурање Драгослав Шћекић казао је да је дошло време да се захвали приватном сектору здравља, а унапреди јавно здравство.

- Довољно је рећи да је само "Кодра" пре потписивања уговора 2016. године имала фактуре на нивоу 600.000 евра, а да је у 2020. имала ниво фактура 6,4 милиона. Када бисмо говорили о свим приватним установама, видели бисмо да је за то време приватним здравственим установама Фонд здравства издвојио 50 милиона евра, а да при томе у оквиру јавног здравства болницу нема Подгорица, а у болницама у Бијелом Пољу и Пљевљима немају елементарне медицинске апарате, скенере - навео је Шћекић.

Драгослав Шћекић,, Фото Јутјуб

Како је истакао, јавно здравство било је "потпуно понижено, веома лоше и на коленима", те покушавају да га врате у оно време када је било веома цењено и на високом нивоу, а да лекарске услуге буду бесплатне.

- Сада се приватне здравствене установе, без икаквих уговора, анализа, налазе у надређеном, односно, награђеном односу на јавно здравство - поручио је Шћекић.

Осим њега, на саслушању је требало да буде и министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, али због раније преузетих одбора, њен ресор је заступала секретарка Анка Вукићевић.

МОНОПОЛА ВИШЕ БИТИ НЕЋЕ

ИЗ Министарства здравља су истакли да ће нова здравствена мрежа обезбедити грађанима благовременију, квалитетнију и доступну, у што краћем року, здравствену заштиту.

- Доношењем ове одлуке и прописивањем да се уговори са приватним здравственим установама закључују након спроведеног поступка по јавном позиву, обезбеђује се равноправна утакмица свим здравственим установама које буду испуњавале прописане услове, без стављања у повлашћени положај било које здравствене установе. Монопола више неће бити - поручили су из министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)