ДАН КАДА СУ ГОРЕЛИ ДЕЦА И ЖЕНЕ: У Велици испод Чакора у општини Плав ново сећање на крвави 28. јул 1944. (ФОТО)

М. СЕКУЛОВИЋ

28. 07. 2021. у 12:52

У ПОДЧАКОРСКОМ селу Велика, у општини Плав, архијерејском литиргијом и паљењем свећа више од 600 свирепо уморених жена, деце и стараца, на дан Светих Кирика и Јулите, мајке и сина пострадалих за веру хришћанску, какав је и назив новосаграађене цркве у селу, потомци бестијално уморених још једном су поменули своје најмилије, уморене само зато што су били вере православне.

ДАН КАДА СУ ГОРЕЛИ ДЕЦА И ЖЕНЕ: У Велици испод Чакора у општини Плав ново сећање на крвави 28. јул 1944. (ФОТО)

Фото: М. СЕКУЛОВИЋ

Сећање на величке жртве почело је полагањем венаца на спомен обележје.

Први пут од покоља који би ускоро у Скупштини Црне Горе посебном Резолуцијом требало да се и званично назове геноцидом, сенима невиних се поклонила делегација Владе Црне Горе! Њу су сачињавали министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић, министар економског развоја Јаков Милатовић, генерална секретарка Владе Жана Прашчевић и саветник премијера за правна питања Иван Шикмановић. 

Помену присуствују и представници Демократа Зденка Поповић, Владимир Мартиновић и Момо Копривица, функционери ДФ-а Милан Кнежевић, Милун Зоговић и Спасоје Томић, председници општина Будва Марко Бато Царевић,  Херцег Нови, Тиват и Котор Стеван Катић, Жељко Комненовић и Владимир Јокић, као и лидер Праве Црне Горе Марко Милачић. 

Фото: М. СЕКУЛОВИЋ

Да подсетимо, пре 77 година нацистичке СС јединице ''Принц Еуген'' и ''Скендербег'' уз помоћ нациста шиптарских вулнетара из Пећи и околине, али и муслиманске и албанске милиције из Плава и Гусиња и уз помоћ злочинаца из редова ''муслиманске милиције'' из Петњице и околине које је предводио ратни злочинац Осман Растодер, практично су затрли Велику, убивши тада и 118 деце млађе од 12 година... 

- Њих 14 није дочекало први рођендан, деветоро су била новорођенчад а четворо је камом извађено из утроба мајки. Мајке су убијане док су покушавале да спашавају своју децу, а величке девојке су ускакале у ватру – да спасу девојачку част - део је сведочења Величана, записаних у званичним послератним актима, која су остала деценијама ''ад акта''...

Фото: М. СЕКУЛОВИЋ

- У геноциду у Велици, кога су 28. јула 1944. године у подчакорском селу Велика, у општини Плав, у операцији ''Драуфгенгер'', коју су починили припадници нацистичких СС дивизија ''Принц Еуген'' и Скендербег, потпомогнутиг вулнетарима и балистима из Ругове, албанске милиције из Плава и Гусиња, њих око 1.000 и муслиманске милиције са подручја Бихора, углавном из Петњице и Околоне, на зверски начин је за пар сати уморено 585 жена, деце и стараца!

За још 130 особа прикупљамо податке да ли су уморени тог, или убијени дан раније или касније, након дана који је остао записан у историји бешчашћа. 

Ово за "Новости" каже шеф Тима за утврђивање истине о геноциду у Велици 28. јула 1944. године Љубиша Пауновић, који тврди да је из Велике у погрому страдала 521 особа, а из Метохије 36 Величана, који су спас од балиста потражили у завичају.

Фото: М. СЕКУЛОВИЋ

- Не знамо за сада да ли је жртава било више, али, ми нећемо да манипулишемо бројкама. Интересује нас истина. Овом списку нисмо додали још 130 страдалих, јер нисмо утврдили да ли су страдали тог дана, дан раније или дан касније после овог ужаса, каже Пауновић, чији Тим је формиран по благослову администратора Митрополије црногорско-приморске и епископа будимљанско-никшићког Јоаникија.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)