ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УПОЗОРИО: Брзо реаговати, избећи сценарио од прошле године

М. С.

24. 07. 2021. у 23:43

ПОСЛЕ новог раста броја инфицираних коронавирудуом Институт за јавно здравље позвао је грађане, посебно младе и запослене у угоститељству, да се у што већем броју вакцинишу против Ковида-19.

ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ УПОЗОРИО: Брзо реаговати, избећи сценарио од прошле године

Фото Инсатитут ЈЗ

 -Погоршање појединих епидемиолошких индикатора захтева брзу реакцију, како би се избегао сценарио из претходне године. У интересу је и власника ноћних клубова, као и свих угоститеља у Црној Гори да се даљи раст броја новозаражених заустави. То је могуће уз поштовање прописаних мера и вакцинацијом што већег броја грађана, посебно запослених у угоститељству и посебно младих људи", саопштили су из ИЈЗЦГ.

 

Из Института су се писебно обратили власницима ноћних клубова подсећајући на тренутну епидемиолошку ситуацију у земљи, и да пораст кумулативне инциденције у односу на почетак јуна у Будви захтева реакцију Института.

 -Подсећамо и на бројне апеле које смо упутили да се прописане противепидемијске мере поштују јер је то једини начин да се очува стабилна епидемиолошка ситуација, што није урађено. Још једном упућујемо на препоруке које се односе на рад ноћних клубова и дискотека и позивамо на њихово поштовање, казали су из  ИЈЗЦГ и подсетили на 2020, када је на данашњи дан било више од 2.000 заражених коронавирусом и 188 хоспитализованих због Ковида-19.

-У ово време прошле године био је забрањен рад ноћним клубовима, ограничено кретање међу општинама, забрањена или ограничена угоститељска делатност у више општина. 21. јула прошле године поново је проглашена епидемију заразне болести новог коронавируса на целој државној територији, сценарио који данас желимо избећи, кажу из Института и истичу да је даљи раст епидемиолошких индикатора могућ уз поштовање прописаних мера и вакцинацијом што већег броја грађана, посебно запослених у угоститељству и посебно младих људи.

 -Пре почетка туристичке сезоне позивали смо грађане приморских општина а нарочито угоститеље да се вакцинишу у што већем броју и тиме обезбеде стабилну туристичку сезону. Међутим, свега 15 одсто младих људи старосне доби од 18 до 29 година је вакцинисано, што није довољно. Свега 23 одсто је вакцинисаних старосне доби од 30 до 39 године, такође недовољно. Вакцинација помаже у превенцији тешких форми болести и фаталних исхода и још једном апелујемо на младе људе да се одазову нашем позиву и вакцинишу се, кажу из Института наводећи да у Црној Гори тренутно борави 140.000 туриста, односно десет пута више него у истом периоду прошле године што компликује епидемиолошки надзор.

 -Али свесни значаја туризма за Црну Гору формирани су епидемиолошки тимови који ће у наредном периоду оснажити општине у којима се региструје већи пораст новооткривених случајева, кажу из ИЈЗЦГ и указују на режим рада ноћних клубова у неким од земаља ЕУ:
У Грчкој можете само да седите у кафићима и ноћним клубовима. У Португалу такође. У Фрацуској, ноћни клубови могу да раде само са 75 одсто капацитета под условом да су гости вакцинисани, имају негативан тест или су прележали корону. У Шпанији су, после само три неђеље рада, клубови скроз затворени. Разлог? Млади невакцинисани људи који су довели до експоненцијалног раста броја заражених. У суседној Хрватској - све ради, под условом да се испуњавају услови које и ми од 2. августа захтевамо.
 -Институт за јавно здравље Црне Горе и Министарство здравља ценећи све грађане који су се савесно и одговорно одазвали позиву на вакцинацију, који поштују противепидемијске мјере, од 2. августа биће у предности у односу на остале. Дужни смо да им обезбедимо сигурно окружење јер они су дали лични допринос сигурности свих нас, каже се у саопштењу Института за јавно здравље Црне Горе, које стиже после низа апела грађанима да се вакцинишу, али и после осетног пораста броја инфицираних грађана међу којима има и туриста.

   

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)