СРПКИЊА НА УДАРУ МИЛОВИХ ВОЈНИКА: Одбор за просвету одржаће контролно саслушање министарке Весне Братић 30. јула

В. КАДИЋ. - З. ЗОРИЋ

24. 07. 2021. у 08:38

МИНИСТАРКА просвете, културе, науке и спорта Весна Братић биће саслушана 30. јула пред члановима парламентарног Одбора, а за оптужбе јој се стављају смене и именовања директора у црногорским школама.

СРПКИЊА НА УДАРУ МИЛОВИХ ВОЈНИКА: Одбор за просвету одржаће контролно саслушање министарке Весне Братић 30. јула

Фото ТВ ЦГ

Иницијативу за контролно саслушање поднео је Дамир Шеховић, посланик Социјалдемократа, сабораца странке Мила Ђукановића - ДПС. Шеховић је био министар просвете у претходној Влади Душка Марковића, а данас је председник поменутог скупштинског одбора.

- Други разлог је правне природе јер су готово сви директори разрешени противно праву и незаконито. Направљена је чистка како би се довели подобни. Када имате министра који говори да је жена четник, и да Црногорци не постоје јер су резултат етничког инжењеринга онда је то велики допринос поделама - навео је Шеховић.

Потом је уследила реакција Марка Милачића (Права Црна Гора), члана Одбора:

- Братићкин грех је очигледно што жели да рашчисти са овим идеолошким системом који је направљен и плус што је Српкиња, што јој се не може опростити са ратних страна. Желим да станем у одбрану особе која је жртва - навео је Милачић, додајући да би много лакше примио иницијативу за саслушање да је дошла од неког другог, а не од Шеховића. - Ви који предлажете иницијативу направили сте просвету која представља идеолошко крило мафије. За тридесет година сте створили систем где су све школе служиле у индиректном смислу за одржавање режима којим је владао Мило Ђукановић. То су биле класичне партијске експозитуре.

Јелена Божовић (ДФ) казала је да је Шеховић последња особа која може да критикује нечији рад у просвети.

- За време вашег мандата знало се како се долази на директорска места. То су били јастребови - казала је Божовићева. - Подржавам смене које је покренула Братићева. То је требало урадити и у другим ресорима.

О иницијативи за контролно саслушање министарке огласио се и Драгутин Паповић (ДПС), који је осуо паљбу по Братићевој.

- Питање шта је проблем да неко ко је четник буде на челу неке образовне установе је исто као кад би неко ко је нациста био на челу такве установе у Немачкој данас. Ако је четничка идеологија прихватљива и ако су такви људи на челу тих институција онда ви припремате децу за сукобе какви су били у Босни И Херцеговини! Није крива Весна Братић, криви су они који су подржали њен избор а међу којима су и грађанске партије попут УРА. Без подршке УРА, то Братић не би могла да ради - оценио је Паповић.

Председник СДП Рашко Коњевић је саопштио да је у међувремену, интерпелацију за смену Весне Братић понудио посланичким клубовима Демократа и УРА, док је посланица те партије Драгиња Вуксановић Станковић казала да захтевају да се Братић смени у што краћем року.

БОЖЕНА ЈЕДИНА ИЗ ВЕЋИНЕ - "ЗА"

ЈЕДИНА из парламентарне већина која је гласала за контролно саслушање министарке Братић била је посланица УРА Божена Јелушић.

- За то сам да свако ко се поиграва оним што је четништво било, да тај сместа изгуби посао и све - поручила је она.

"ПРЕТИ БОСНА"

ЧЛАН одбора из Демоса Миодраг Лекић рекао је да је Црна Гора подељено друштво које дуго траје.

- Још сам под импресијом љубљења ковчега у Требињу, министра културе, председника владе, уз сав, респект према индивидуалним схватањима религије. Ми имамо паралелне духовне средине, цркве и џамије пуне су младих. Нека су, можда је то израз неке суптилности, али ми смо подељено друштво и то дуго траје и у том смислу нам прети Босна. Наставак је федерално, конфедерално уређење, распад или неки "Дејтон" да нас спасава - упозорио је Лекић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)