СТРУЈА ИСТА, ДАЖБИНЕ НИЖЕ: Из Електропривреде Црне Горе најавили могуће укидање додатака на рачуне

З. З.

21. 07. 2021. у 08:38

ГОДИНАМА су црногорски грађани уз регуларну потрошњу плаћали и додатке за обновљиве изворе.

СТРУЈА ИСТА, ДАЖБИНЕ НИЖЕ: Из Електропривреде Црне Горе најавили могуће укидање додатака на рачуне

Фото ЕПЦГ

Притужби и критика је било и из невладиног сектора, те тадашњих опозиционих партија. Сада би потрошачи могли одахнути, ако енергетска компанија учини то што је најавила, односно из обрачуна искључи таксе за електричну енергију из обновљивих извора.

Милутин Ђукановић, председник Одбора директора ЕПЦГ, поновио је да су таксе за обновљиве изворе "класична пљачка" која је годинама уназад оптерећивала потрошаче.

- Очекујемо и малтене и апелујемо на Уставни суд да прогласи таксе на обновљиве изворе неуставним и Електропривреда ће одмах их укинути. Разматрамо и опцију да у компанији отворимо расправу, па и без одлуке Уставног суда укинемо таксе на обновљиве изворе - поручио је први човек Електропривреде.

На незаконито обрачунавање киловата који се производе из обновљивих извора већ дуже су указивали из МАНС-а, јер је Црна Гора прошле године испунила критеријум о производњи од 33 одсто. Зато је, тврдили су из те НВО, требало мењати Закон о енергетици како држава не би имала и даље обавезу да откупљује струју произведену на тај начин, од повлашћених произвођача, односно власника малих хидроелектрана и ветроелектрана.

КРАЂА НА МРЕЖИ

- Обављено је 450 контрола и за свега неколико дана само у Улцињу откривено је више од 200.000 киловата неовлашћено преузете струје. Екипе су биле и на Цетињу, где су откривена два случаја оштећења бројила па се није очитавала потрошена електрична енергија. Према подацима ЦЕДИС-а највећа "крађа" струје је у Никшићу и Плужинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)