"ВАРНИЦЕ" ПРЕТЕ ЗБОГ КАРАЂОРЂЕВИЋА: Несугласице челника Будве због виле "Милочер" и идеје о враћању одузете имовине

В. КАДИЋ- Б. ДАБИЋ

16. 07. 2021. у 07:05

ВИЛА "Милочер", уз чувену Краљеву плажу, у јединственом парку између Пржна и Светог Стефана, поново је у центру пажње.

ВАРНИЦЕ  ПРЕТЕ ЗБОГ КАРАЂОРЂЕВИЋА: Несугласице челника Будве због виле Милочер и идеје о враћању одузете имовине

Фото Архива Новости

Овог пута због изјаве градоначелника Будве Марка Бата Царевића (ДФ) да Црна Гора мора да врати имовину коју је бесправно одузела породици Карађорђевић. Он је подсетио да они већ воде поступак против државе верујући да ће на суду доказати да је имовина на Милочеру њихова.

- Карађорђевићи траже да им се врати њихова имовина, а не траже надокнаду штете. Мање је битно колико то све вреди, они само хоће своју имовину назад, то им припада по закону - поручио је Царевић.

Међутим, од ове изјаве оградио се председник Скупштине општине Будва Крсто Радовић (Демократе), постављајући питање -да ли је овом причом Царевић постао правни заступник Карађорђевића. Он је упутио председнику Општине "молбу" да убудуће избегава да саопштава своје личне ставове и да презентује као званичне ставове Општине Будва.

Милочерски летњиковац са пратећим објектима и земљиштем власти бивше Југославије су одузеле убрзо после Другог светског рата. Он је адаптиран у хотел који је располагао са шездесетак кревета и деценијама је радио у саставу хотелског предузећа "Свети Стефан", касније великог "Монтенегротуриста", односно ХТП "Будванска ривијера". Почетком 2007. године, заједно с градом-хотелом Свети Стефан, "Милочер" је уступљен у тридесетогодишњи закуп сингапурској компаији "Аман ризортс". Започела је његова адаптација, потпуно је преуређен ентеријер и камено здање уз најлепшу плажу југа, добило је осам ексклузивних апартмана, којима данас газдује "Адријатик пропертис", грчка фирма која је преузела вођење летовалишта од Сингапураца. "Милочер" је први од закупљених објеката који је адаптиран и отворен за богате туристе 2009. године.

Марко Царевић, Фото Н. Мандић

Правни заступници наследника имовине у Милочеру су се прво у својим захтевима позивали на закон о реституцији, који је Црна Гора донела 2004. године. Својевремено су навели да, уколико Црна Гора из било којих разлога није у стању да врати посед који су одузеле комунистичке власти, треба да плати оно што је припадало Марији Карађорђевић. У Црној Гори су такви захтеви дочекани малтене на нож. Професор међународног права Благота Митрић је тада казао да су "Карађорђевићи једноставно закаснили". Имали су, рекао је тада, право на повраћај имовине док је постојала државна заједница Србија и Црна Гора. Најригиднији став изнео је историчар Новак Аџић, који је рекао:

- Карађорђевићи су страна окупациона династија на територији Црне Горе од 1918. до 1941. Имовину у Милочеру су стекли силом и злоупотребом поверења.

Наравно да има оних у Црној Гори који сматрају да је потребно вратити имовину наследницима Марије и Александра Карађорђевића, јер је Милочер легално купљен и сазидан, да би потом био отет!

Крсто Радовић, Фото Градски.ме

КРАЉИЦА МАРИЈА УЛОЖИЛА МИЛИОНЕ

КАРАЂОРОЕВИЋИ су тридесетих година прошлог века купили земљу у парку, углавном од мештана, о чему постоје бројни докази - краљица Марија Карађорђевић је у дворац уложила 4,5 милиона ондашњих динара, а цео комплекс је финансиран из краљеве благајне. Она је све време надгледала радове, у неколико наврата је ту боравио њен супруг краљ Александар, пре трагичне погибије у Марсељу 1934. године. Краљица је две године касније отишла у Енглеску, због школовања деце.

СПИСАК

НА листи објеката које наследници краљевске породице траже су и летњиковац "Љесковац" на Ријеци Црнојевића, кућа на Цетињу, где је рођен краљ Александар (унук краља Николе, син његове ћерке Зорке), помоћни објекти, двеста парцела на Светом Стефану, Милочеру и Будви, зграду бившег српског посланства на Цетињу...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)