РЕЗОЛУЦИЈОМ СУ НАПАДНУТИ СРБИЈА И СРПСКИ НАРОД: Професор Палевић растурио наратив о наводном геноциду у Сребреници

Новости онлине

23. 06. 2021. у 20:06

ПРОФЕСОР међународног јавног права Милан Палевић гостовао је у емисији "Српски св(иј)ет" Националне телевизије, где је говорио о наводном геноциду у Сребреници који служи као изговор за нападе на српски народ.

РЕЗОЛУЦИЈОМ СУ НАПАДНУТИ СРБИЈА И СРПСКИ НАРОД: Професор Палевић растурио наратив о наводном геноциду у Сребреници

Фото: Принтсцреен

- Припадам том хабитусу српског народа који сигурно не стоји иза признавања Косова* и резолуције о Сребреници. Црна Гора је НАТО држава, што значи да се ништа не може урадити а да се претходно не консултује амерички амбасадор. Господин Кривокапић делује као частан и стручан човек у својој области, али у политичком смислу је незрео, а Дритан и Бечић, који нису антисрби, али представљају неку грађанску провијенцију, они представљају тај тег преко којег се дефинишу одговарајуће политичке платформе - рекао је Палевић, закључујући да је и усвојену резолуцију о Сребреници у црногорском Парламенту доживео као напад на Србију и српски народ.

Он је, говорећи о свом пореклу, истакао и однос Метохије према Црној Гори, која је након 1912. године и била део краљевине Црне Горе:

- Није било за очекивати да у Српској Спарти, тамо где је слобода тињала и онда када је цело српство било угушено аустријским и турским ропством да се донесе једна таква одлука као што је прзнавање независности тзв. Косова. Лично сам имао велику потребу да браћи у Београду и Србији објасним да режим у Црној Гори није исто што и држава Црна Гора. Ни ја, као ни многи Срби, немам гробна места своја три претка у истом граду, у истом поднебљу, него су на потпуно другим местима. Отац је сахрањен у Краљеву, ђед у Пећи, а прађед у Кучима у Црној Гори.

Гост Националне телевизије је говорио о одлукама Трибунала у Хагу, отворено сумњајући да се њима жели Република Српска приказати као геноцидна творевина, а посредно и српски народ:

- У случају генерала Крстића имамо саучесништво у геноциду, што је скандалозно, јер није утврђен геноцид. У тој пресуди се говори о Војсци Републике Српске, у којој је он био учесник у удруженом злочиначком подухвату. Они су конструисали такав један облик кривичне одговорности, где се покушава што већи круг лица обухватити, како би се створио утисак да се ради о једној накани целокупног руководства, која је подржавана од народа у Републици Српској, што представља једну намеру целокупног народа против другог народа.

Темељно је у првом делу емисије анализирао сам појам геноцида, наводећи и примере великих злочина и убистава у свету након Другог светског рата:

- (Ефраим) Зуроф каже да се Сребреница не може окарактерисати као геноцид, Вилијам Шабас такође каже да не постоје елементи геноцида, а нарочито елемент геноцидне намере. Ако се не може утврдити геноцидна намера, ако постоје некакви папири, наредбе- чак ни оне не могу бити довољан доказ да постоји намера. Ево, топнички записи из "Олује" где постоји стенограм и инструкције да се један део народа расели, други бомбардује- није довољно јак аргумент да хрватско руководство жели да уништи Србе као народ. Дакле, то се може третирати као злочин или као етничко чишћење, највеће у историји Европе након Другог светског рата. Није било довољно ни то када Туђман каже да ће свести Србе на три до четири посто".

- Маркале су једна циљана акција, "фалсе флаг", то су договорени задаци које је руководство Босне и Херцеговине добијало од својих сарадника. Најчешће се о Сребреници говори са аспекта злочина који је учињен из освете према припадницима Армије БиХ. Америчка помоћ је зависила од броја жртава које се могу приписати српској страни - каже др Милан Палевић.

О односу хрватског народа данас према НДХ је рекао:

- Постоји критична маса енергије хрватског народа и данас, која се не стиди НДХ и сматра да је то продукт њихових хиљадугодишњих хтења за постојањем сопствене државе, и да је стицајем околности подухват нацистичке Немачке могао то да омогући, и да је тај стицај околности њима остварио неку "тисућуљетну жељу".

- Имати логор смрти и вршити истребљење једног народа, то је један од елемената који се може укључити у карактеризацију неког акта као геноцидног. У случају злочина над Јеврејима, Ромима и Србима у НДХ у потпуности су укључени сви критеријуми кривичног бића геноцида. Расни закони који су по угледу на Немачку донети су делом и креације њихових биолога, идеолога и политичара. За кратко време свог постојања је НДХ постала незамењив репер атавистичког зла у историји човечанства - закључује саговорник водитељке Гордане Јанићијевић.

О притисцима везаним за Косово и Метохију је рекао следеће:

- Свако решење за Косово и Метохију које не би било у интересу српског народа и које се не би у правном смислу базирало на Резолуцију 12.44 може довести до страшних немира, и то унутрашњих. Косово је духовна вертикала нашег народа, то је више од територије, идентитетска црта нашег народа, наша одскочна даска, а и наша туга, наша гробница из које се васкрсава, наш културно- историјски печат. Наш завет није мит, већ истина да један народ има потребу да земаљске вредности замени за небеске. Косовски завет треба тумачити да свака издаја Косова је издаја Бога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)