ЛИТИЈА У ПЉЕВЉИМА: Прослављена манастирска слава Свете Тројице (ФОТО)

М.Д.

20. 06. 2021. у 23:40

У ПРЕПУНОЈ цркви и порти пљеваљског Манастира Свете Тројице данас је молитвено прослављена храмовна слава – празник силаска Светог Духа на апостоле.

ЛИТИЈА У ПЉЕВЉИМА: Прослављена манастирска слава Свете Тројице (ФОТО)

Фото: М.Дробњак

Свету архијерејску литургију, пред великим бројем верника, служио су епископ милешевски Атанасије и епископ буеносајрески и јужно-централно амерички Кирило.

Послије лутургије, по традицији, одржана је литија око манастира Свете Тројице након чега је  уприличено ломљење славског колача. Након тога одржана је традиционална славска трпеза, а потом културно уметнички програм.

Владика милешевски Атанасије уз речи добродошлице казао је да се Светотројички сабор показао као, и у времену, простору и мудрости, као сабор народа божијег, људи и анђела.

-Ми смо дошли да употпуњавамо своје биће да учвршћујемо своје трајање, да настављамо настављање. Већ смо много божијих дарова добили, највише смо их добили на Божанској литургији, јер Литургија је најпотпунији сабор људи са Богом гдје добијамо и божанске дарове, способност да настављамо живот. Нико овде није дошао а да није добио, да није обогаћен божанским животом-казао је владика Атанасије.

По традицији испред мансистира Свете Тројице сваке године одржава се  Тројичидански сабор који окупи велики број грађана, не само са тромеђе и Милешевске епархије, већ из осталих епархија из Црне Горе. Иначе Сабор се одржава у част манстирске славе празник Силаска Светог Духа на апостоле, који је народу познат као Тројичиндан.

Колоне верника током дана притичу у Манастир на поклоњење светињи и молитвама за здравље, љубав и мир међу људима.

Треба напоменуту да су свечаности, поред званица из Пљеваља присуствовали предсендици општина из окружења – председник општине Пријепоље Владимир Бабић, председник општин Прибој Лазар Рвовића и начелник Чајнича Горан Караџић.

                                             

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)