ПАО ЈАВНИ ДУГ ЦРНЕ ГОРЕ: Ишчекују милијарду од туриста

З. З.

21. 06. 2021. у 08:27

ЈАВНИ дуг, према подацима ресора финансија, на крају првог квартала био је четири милијарде и 100 милиона евра или мало изнад 88 одсто бруто друштвеног производа. На крају прошле године износио је 103 процента.

ПАО ЈАВНИ ДУГ ЦРНЕ ГОРЕ: Ишчекују милијарду од туриста

Фото: Н. Фифић

Предраг Дрецун, економски аналитичар сматра да је добро што се смањује јавни дуг, али га забрињава структура, односно што је већи део према страним кредиторима.

- Сматрам да би ту требало урадити нешто, односно афирмисати домаће инвеститоре, јер ипак боље је и по већим каматама задужити се на свом терену, него склапати аранжмане са страним кредиторима. Имамо пример Америке, која је изузетно задужена земља, али њихови званичници имају обичај да кажу, не бринемо за дугове, јер 70 одсто задужења чини дуг на домаћем тржишту - прокоментарисао је Дрецун.

На смањење јавног дуга, према извештају Министарства финасија и социјалног старања, утицало је враћање преко 227 милиона евра старог дуга по основу обвезница емитованих 2016. године. Такође, издвојено је више од 23 милиона за деоницу ауто-пута.

Фото Архива

- Овде се види да је министар Спајић испоштовао оно што је на почетку мандата најављивао. Овим се потврђује да је била оправдана и неизбежна одлука о задуживању од 750 милиона евра одмах по избору нове владе у децембру. Тим новцем враћају се стари зајмови, по каматама које су повољније него што су биле оне на старе кредите - оценио је Дрецун.

Намера Владе да се задужи додатних 900 милиона евра за реструктурирање зајма кинеској банци и још неких кредита из ранијег периода није добила зелено светло на Одбору за економију. Сада ће, каже Дрецун, политика задуживања до краја године зависити, пре свега од туристичке сезоне.

- Ако бисмо остварили милијарду евра прихода од туризма, онда бисмо некако могли да "вртимо" тај новац кроз систем и одржимо јавне финансије стабилним. Међутим, ако приходи од туризма буду на нивоу 500, 600 или чак 700 милиона евра, могло би бити проблема, односно новог задуживања - каже економски аналитичар.

За опоравак економије, закључује, кључно је смањење спољнотрговинског дефицита, пре свега увоза пољопривредних производа за који се издваја пола милијарде евра годишње.

СПОРНЕ НАДОКНАДЕ МАЈКАМА

НАКОН шест месеци привременог финансирања у Парламенту је изгласан буџет. Саставни део тог акта су и надокнаде мајкама са троје и више деце, за чије ће исплате бити потребно око 25 милиона евра. Из ресора финансија је више пута указано да ће директна последица бити већи буџетски дефицит. Дрецун тврди да се овим законом крши Устав.

- Форма како је усвојен овај закон, било да су га предложили представници бивше или садашње парламентарне већине је неуставно решење. Не можете жену која није родила или ону која је родила мање од траженог броја, да дискредитујете и стављате у неповољан положај. То, једноставно, није у складу са Уставом - поручио је Дрецун.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)