ХОДОЧАШЋЕ НА ПЛАНИНУ РУМИЈУ: Православни верници традиционално прослављају празник Свете Тројице (ФОТО)

Б.Д.

20. 06. 2021. у 09:53

ПРАВОСЛАВНИ верници традиционално празник Свете Тројице прослављају ходочашћем на планини Румију.

ХОДОЧАШЋЕ НА ПЛАНИНУ РУМИЈУ: Православни верници традиционално прослављају празник Свете Тројице (ФОТО)

Фото: Б. Д.

Ка цркви која је посвећена управо Светој Тројици, на 1.596 метара надморске висине,   литија је кренула у 01 сат иза поноћи од цркце Светог Николе у Микулићима. У молитвеном ходу верници  су стигли до  манастира светог Сергеја Радоњешког  где је одржана литургија, у два часа послије поноћи. На врх Румије литија је дошла зором,  а  литургија је почела у 05 сати. Свештеник Јован Пламенац казао је да је у овогодишњем ходочашћу  на Румију било неколико стотина верника.

На овај велики празник, на врх Румије износи се крст Светог Јована Владимира, реликвија стара више од миленијума. Крст чува братство Андровића из Микулића.

Само једном у години, светиња “угледа светлост дана” о Тројичиндану, када крст износе на врх планине Румије. Традиционално  крст светог Јована Владимира на врх Румије носе браћа Горан и Милан Андровић.

На Тројчиндан, у цркви на Румији Свету литургију служе свештеници  уз молитвено учешће великог броја верника међу којима има  и деце.

Након литургије у цркви Свете Тројице на Румији, на Доцу,  су организоване спортске игре, затим освештавање воде на питком потоку у Микулићима, а у подне парастос на гробљу код цркве Светог Николе у Микулићима.

У 12:30, такође око цркве Светог Николе је литија и целивање крста Светог Јована Владимира.

Међу верницима из Црне Горе, на Румију су се попели и верници из Србије, Русије, Украјине...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)