КРИВОКАПИЋ УШАО У САВЕЗНИШТВО СА ЂУКАНОВИЋЕМ: Павићевић о политичкој кризи у Црној Гори - Избори су најбоље решење

Новости онлајн

19. 06. 2021. у 13:01

ОД свих могућих опција за излазак Црне Горе из кризе владе и парламентарне кризе, по оцени Владимира Павићевића, политикога из Подгорице, најбоље решење је организовање превремених парламентарних избора на којима би грађани саопштили своје виђење свега што се дешава и ко заслужује њихов глас.

КРИВОКАПИЋ УШАО У САВЕЗНИШТВО СА ЂУКАНОВИЋЕМ: Павићевић о политичкој кризи у Црној Гори - Избори су најбоље решење

Фото: Влада Црне Горе

Павићевић каже да је реч о сасвим новим околностима, јер је премијер Кривокапић ушао и једну врсту новог политичког савезништва и то са ДПС-ом Мила Ђукановића, што нико од грађана који су на прошлогодишњим изборима гласали за листу чији је носилац био Кривокапић није могао да очекује.

Он зато сматра да је најбољи начин за решење кризе организовање превремених избора и да се онда види која опција има колико гласова и ко има легитимитет да формира нову владу.

Уверен је, каже, да би након тих избора реформе у Црној Гори добиле замаха, да би ДПС био још слабији, а да би оне снаге које су биле спремне за реформу и након избора 30. августа прошле године сада добиле још већу подршку.

На питање, шта су могуће опције у функционисању владе и парламента ако до избора не дође, или док до њих не дође, он каже да је теоретски могућа реконструкција владе, у шта он ипак не верује.

Реконструкција владе више није тема

По његовој оцени, готово од момента формирања те експертске владе Здравка Кривокапића, Црна Гора битише у једној врсти мрцварења. Он сматра да је велики број грешака у раду те владе која је показала неспособност њених чланова, нереформско усмјерење те владе, као и дезоријентисаност њеног председника.

Иако је у дану формирања Кривокапићеве експертске владе постигнут чврст договор да нико од коалиционих партнера неће сарађивати са ДПС-ом, премијер није одустао од предлога за чији пролаз су му у скупштини били потребни гласови Ђукановићеве партије.

- Мислим да би све што би значило да нема превремених избора било опстанак у једном таворењу, мрцварењу, од чега грађани Црне Горе не могу да имају ништа добро. У овом новом светлу чак и разговор о реконструкцији владе више не треба да буде тема, јер Здравко Кривокапић није формат политичара, нити личности способне да води прву постђукановићевску владу - истиче Павићевић.

То се каже показало за 200 дана трајања владе, па зато мисли да давање нове шансе Кривокапићу да и даље буде премијер значи изигравање поверења грађана.

Заједнички интерес ДПС-а и Кривокапића

- Ми видимо да је ДПС Мила Ђукановића бирао између тога да сачува Кривокапићеву владу или да сачува министра у тој влади. Изабрали су да сачувају владу што значи да је интерес ДПС да та влада потраје и интерес ДПС-а је да се не иде на изборе. Они знају да би избори за њих у овом моменту били потпуни крах - каже Павићевић.

На питање, да ли очекује даљу подршку ДПС-а сада већ мањинској влади Кривокапића, од чега зависи њен опстанак, он каже да председник црногорске владе зна да му је то први и последњи мандат на тој функцији и да је заинтересован да тај мандат што је могуће дуже траје.

Он се толико везао за ту фотељу да делује као да без ње никако не би могао и има једну врсту пројекције да та влада треба да потраје, како често и каже до краја мандата, напомиње он.

Упркос томе, Павићевић истиче да му је просто незамисливо да је могуће да та влада опстане, па чак и ако настави да добија подршку ДПС-а Мила Ђукановића.

- Ако рационално посматрамо ствари и хоћемо да будемо конструктивни, из угла грађанина Црне Горе свих вјера и нација, свих опредељења, најбоље је, ипак, да се иде на изборе и да ти избори ријеше ову кризу - закључује Павићевић.

Потребан притисак изневерених грађана

Колико год да сваки наредни дан опстанка Кривокапића на мјесту председника владе може само да продуби кризу у којој се налази Црна Гора, његово померање са премијерског мжеста, по Павићевићевом виђењу, тражи политичку акцију и деловање више различитих актера. Ситуација је, међутим, толико компликована да уопште не може да се предвиди ко ће ту шта да уради, додаје он.

Зато, по његовом мишљењу, Кривокапић треба да се нађе пред притиском јавности и грађана које је он изневјерио како би се дошло до тог момента када ће бити организовани превремени избори.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)