ПОДГОРИЧАНИ НА НОГАМА ЗБОГ РАЗДВАЈАЊА ОЦА ОД ДЕЦЕ: На протесту испред црногорске Скупштине траже слободу за Томаша Бошковића

И.Д.С.

18. 06. 2021. у 20:30

ВЕЛИКИ број грађана Подгорице окупио се због случаја самохраног оца Томаша Бошковића који је јуче у Подгорици ухапшен због издржавања затворске казне од 30 дана, а након чега је Центар за социјални рад покушао да преда његово двоје малолетне деце мајци. Грађани су најавили и нова окупљања, све док се Бошковић не пусти на слободу и врате му се деца.

ПОДГОРИЧАНИ НА НОГАМА ЗБОГ РАЗДВАЈАЊА ОЦА ОД ДЕЦЕ: На протесту испред црногорске Скупштине траже слободу за Томаша Бошковића

Фото: Фацебоок/Инстаграм

Протест је почео око 17 сати најпре испред управне зграде Главног града, а касније испред Скупштине Црне Горе где су окупљени затражили да им се неко обрати.

Подсећамо, друштвеним мрежама кружи узнемиријући снимак хапшења човека, пред његовом децом, док су, како се наводи у описима видеа, радници Центра за социјални рад покушавали да узму децу и, како се наводи, одведу их мајци. На снимку се виде очајна деца како плачу и дозивају оца кога одводе у марицу и покушавају да побегну од мајке.

У међувремену су грађани покренули и онлајн петицију хитан поступак враћања деце оцу.

Диркторица Центра за социјални рад Марија Поповић потврдила је данас да ће бити преиспитана одговорност свих учесника овог догађаја. Не желећи да износи детаље због заштите малолетне деце и њихове приватности, она је појаснила да су у случај укључени водитељ, супервизор, руководилац, па и директор и сви који су у том ланцу показаће своју одговорност и интерес за добробит малишана.

- Социјални радник који је данас појетио децу уверио се да су на сигурном. Центар ће и даље наставити да предузима све мере и радње из домена своје надлежности везане за овај конкретан случај - рекла је Поповићева, додајући да се на снимку не види да службеница Центра за социјални рад вуче децу.

Поводом случаја Томаша Бошпковића и његове деце оглчасили су се данас и премијер Здравко Кроивокапић, подпредседник Владе Дритан Абазовић и министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић који је децу посетио како би се уверио да су добро.

Кривокапић је поручио да добробит ђеце мора бити приоритет, те казао да је наложио министру финансија и социјалног старања да испита све околности око догађаја са децом, као и да санкционише све који нису професионално поступили.

Абазовић истакао је да права детета у потпуности морају бити заштићена и око тога нема никакве дилеме. Коментаришући случај, он је навео да је за њега, као председника Савета за права детета, недопустиво да деца буду изложена онаквом стресу и трауми.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)