У ПЕНЗИЈУ ПО НОВОМ ОД 2022: Неизвесно шта ће бити са изменама Закона о раду

З. З.

16. 06. 2021. у 07:15

ЗВАНИЧНО, након изгласавања у парламенту, измењени Закон о раду ступио је на снагу 12. јуна.

У ПЕНЗИЈУ ПО НОВОМ ОД 2022: Неизвесно шта ће бити са изменама Закона о раду

Фото АП

И према том акту сви који имају 66 година или мање уз бенефицирани радни стаж требали су бити пензионисани. Међутим, под притиском дела јавности, синдиката, опозиционих партија, те појединаца, из Демократског фронта су најавили да су спремни да одложе примену до јануара 2022.

То је и на седници Одбора за здравство поновила Маја Вукићевић, која је са колегом Миланом Кнежевићем предложила да се мења тај акт.

- Нисмо желели нити имали намеру да никога оштетимо, већ да тај закон ускладимо са Законом о пензијско-инвалидском осигурању. Ево сада смо спремни на додатне консултације и њима ћемо озбиљно и одговорно приступити - казала је Вукићевићева.

Борис Мугоша, из Социјалдемократа, указао је на оно што се дешава док се у Скупштини не донесе коначно решење.

- Ми сада имамо проблем јер се од 12. јуна људима који су по сили закона морали у пензију уручују откази уговора о раду. Зато морамо бити експедитивни, радити, што се каже, цели дан како бисмо спречили последице, јер људи остају непланирано без посла - навео је Мугоша.

У Фронту су изненађени садашњом реакцијом синдиката, јер како каже Вукићевићева, очигледно је да је садашња интенција заступника радника да се ради до дубоке старости. Осврнула се и на критике опозиционих посланика.

- Дакле људи треба да раде до 80 година да би обезбедили егзистенцију, јер су им пензије ниске. Е па ја са овог места поручујем да није ДФ крив што су пензије ниске. За то је одговорност на онима који су водили Црну Гору, онима који највише критикују решења о пензионисању по повољнијим условима, а која смо ми предложили - нагласила је Вукићевићева.

За Срђана Павићевића, председника Одбора, није спорно, како каже, да ли ће се у пензију са 66 или 67 година. Већа је трагедија, потцртао је, јесте незапосленост.

По мени личн, највећа социјална драма је што ми имамо осам и по хиљада интелектуалаца на бироима рада. Дакле, 40.000 академских година нама није упослено, а ми овде причамо о томе да ли је продуктивнији онај који има 66 или 67 година - казао је Павићевић.

КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ПРЕДЛАГАЧИМА

СЕДНИЦА Одбора за здравство на којој је требало размотрити измене Закона о раду - одложена је. Срђан Павићевић, председник тог скупштинског радног тела, рекао је да ће бити одржане консултације са предлагачима измена закона из Демократског фронта, а расправа на Одбору, вероватно, у среду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)